januar 16, 2024
Det bliver nødvendigt for entreprenører i alle størrelser at se grundigt på rutinerne, ikke mindst ift. materialevalg. Også selvom det man benytter i dag, lever fuldt op til klimakravene. For det er næppe tilfældet særlig længe, lyder det fra en ekspert.
Af Ebbe Fischer
At klimakravene løbende bliver strammet er næppe en overraskelse for ret mange.
Alligevel er der en udbredt tendens i branchen til, ’at vi gør som vi plejer’.
Sådan lyder det fra fagekspert i Bolius, Henrik Bisp, som følger udviklingen tæt.
”Vi ser, at der i mange af de store byggerier bliver bygget, som de altid har gjort – med de samme materialer, som de har arbejdet med i mange år, fordi materialerne lever op til klimakravene. Men de fremtidige klimakrav vil kræve, at vi bygger på en anden måde og bruger andre materialer,” siger han.
Henrik Bisp peger på, at byggeriet er en meget stor synder i det samlede CO2-regnskab, og det er ved at gå op for de fleste.
”Bevidstheden om byggeriets klimabelastning fylder mere og mere,” fastslår han.
Klimaaftryk skal regnes ud
Henrik Bisp peger på, at konkrete udregninger af klimaaftryk i forlængelse heraf også kommer meget mere i fokus. Uanset om vi vedligeholder, renoverer eller bygger nyt.
”Det er dette fokus på klimaaftryk og materialer, der vil fylde endnu mere de næste år. Man skal bruge de bedste egnede materialer med det lavest mulige klimaaftryk,” siger han og uddyber:
”Ift. håndværkerne vil vi gerne informere mere om det, så der kommer større kendskab. De fleste arbejder med lavere klimaaftryk, men vi skal have bredt det mere ud – f.eks. er det ikke alle steder, vi skal isolere med mineraluld, hvis vi kan bruge andre egnede isoleringsmaterialer med lavere klimaaftryk,” siger Henrik Bisp.
Building News: Der er vel en del grænsetilfælde ved materialevalg?
”Ja, særligt i renoveringssammenhæng. Der er jo en række byggetekniske forhold at tage hensyn til. Dvs. man kan ikke altid f.eks. bare bruge et biobaseret materiale i en gammel bygning. Her kan det være omfangsrigt at lave de nødvendige undersøgelser, men vi er nødt til at gøre det for at komme skridtet videre. Så vi kan lære af erfaringerne.”
Henrik Bisp tilføjer, at man i renoveringssammenhæng ikke har krav om beregninger ang. bygningens klimaaftryk over en hel livscyklus. Det gælder pt. kun nybyggeri.
“Det er svært med krav til eksisterende bygninger, men det kommer. Der bliver arbejdet på højtryk i branchen, så vi også får retningslinjer på dét felt,” siger Henrik Bisp.
Related Articles
Industriområde bliver til fællesboliger i Birkerød
Pensionsselskabet Velliv har kastet sig over sit første fællesskabsorienterede boligprojekt. Det skal ligge i et tidligere industriområde. Af redaktionen Velliv og Nordstern fejrede d. 9. oktober rejsegilde på Vellivs Boligfællesskab Naboliv i Birkerød. Projektet...
TENDENS: Industriområde under transformation i Vejle
Ved Flegmade i Vejle er 138 nye lejeboliger nu klar til indflytning i et område, der tidligere mest husede engrosbutikker. Nordstern står bag projektet, og de forventer mange flere af den slags projekter i fremtiden. Af redaktionen Boligerne er en del af Vejle...
AI i byggeriet: Kom i gang nu, det bliver snart en nødvendighed
Begynd at bruge AI. Det er både nemt og givende - og snart vil det blive et must for alle virksomheder og ansatte i byggebranchen, ifølge en specialist. I denne klumme får du konkrete råd til at komme i gang. Magnus Therkildsen er softwareingeniør, AI-specialist og...