januar 25, 2024
Platformen Comdias fire udbudsmoduler indrammer, hvor kommunernes indkøbsfokus ligger. Building News har talt med virksomhedens direktør for at forstå feltet.
Af Ebbe Fischer
Comdia er specialist inden for udbuds- og indkøbssoftware og har en lang historik med at parre offentlige udbud med private aktører.
Det giver en særlig indsigt.
”Vi sender udbud til virksomheder, så de kan skabe vækst, og vi giver dem viden om markedet og data på deres konkurrenter,” forklarer CEO i Comdia, Casper Helbo-Nielsen.
“Mens indkøberne får adgang til de bedste leverandører via brugervenlige platforme, hvor opgaverne kan løses digitalt,” tilføjer han.
Digital udbudsstyring og dialog
Det handler med andre ord om at holde orden på leverandører og udbudsstyring for offentlige virksomheder, mens den private sektor kan blive klogere på relevante udbud.
At facilitere dette felt er en idé, Casper Helbo-Nielsen rykkede på efter ti år med udbudsovervågning og udbudssystemer som ansat i Mercell.
”Jeg havde et ønske om at være selvstændig, og jeg havde behov for at sætte strøm til markedsdialogen. Så jeg fandt en kompagnon, som var skarp på IT-delen. Vi begyndte samarbejdet i 2011 og gik live i 2012,” fortæller specialisten.
Havde I lavet en markedsanalyse, inden I åbnede egen butik?
”Jeg havde i forvejen et stort netværk, så det handlede om en god mavefornemmelse og en lidt mere uformel markedsanalyse via mit netværk. Jeg havde også opbygget et godt ry, og mange var åbne for at tage en snak. På den måde fik jeg flere kommuner med som udviklingspartnere,” siger han og uddyber kommunernes interesse:
”Kommunerne så en chance for at optimere udbudsprocessen ved at blive bedre til markedsdialogen og få styr på den tidligt i processen. I bund og grund handler det om kvalificeringen af udbudsmaterialet, inden man går i udbud. Man fjerner fejlene, inden man sætter udbud af sted – og sætter strøm til det, så det bliver optimeret,” forklarer Casper Helbo-Nielsen.
Fire moduler udgør kernen
Siden starten i 2012 har Comdias kunder især været kommuner, herunder f.eks. daginstitutioner, der drives af kommuner.
”Men nu er boligforeninger, forsyningsvirksomheder, skoler, universiteter etc. ved at komme godt med. Vores omsætning vokser, og vi nærmer os halvdelen af det kommunale marked på tværs af moduler,” siger Casper Helbo-Nielsen.
I dag har COMDIA fire moduler. Første modul, som man tidligt satte i gang, handler om markedsdialog. Mens andet modul var at få styr på leverandørlisterne.
”Modulerne er udviklet med kunderne. Her er mulighed for, at virksomhederne kan godkende kommunens krav og klausuler for at blive optaget på listen. Det er senere udvidet til, at man kan lave underhåndsbud på baggrund af leverandørlisterne, vedligeholdelsesopgaver etc. Ved at sætte strøm til selve udbudsprocessen fik kommunerne overblik over, hvordan man fordeler opgaverne, så man ikke altid benytter den samme virksomhed til f.eks. at bygge legepladser. Her har kommunerne en interesse i at sikre konkurrencen – samt et politisk fokus på at sikre ligebehandling af især lokale virksomheder.”
Kontrol og EU-udbud er nøglefaktorer på markedet
Tredje modul er kontroldelen, der bliver brugt af kommuner og forsyninger til at understøtte hele kontrollen med arbejdsklausuler, ligesom man ønsker at undgå social dumping.
”Det er et område, både kommuner og forsyninger får mere og mere fokus på,” siger Casper Helbo-Nielsen.
Endelig er fjerde modul EU-udbudsdelen, der omhandler hele det svære felt med EU-lovgivning.
”Det er meget komplekst, for der er rigtig meget lovgivning. Og det er nogle helt andre rammer, man skal holde sig inden for,” fortæller Casper Helbo-Nielsen.
Related Articles
Sådan håndterer Blue Capital investorer og ejendomsmarked
KONCEPT: De opretter et nyt selskab, som man kan købe ti procent af. Dernæst sørger Blue Capital for at drifte den købte ejendom, fortæller chefen for virksomhedens investeringsstrategi. Han forklarer desuden, hvordan de største aktører presser priserne op. Af...
Kuben-direktør: Markedet vender ultimo 2025
Som mange andre i værdikæden har Kuben Management siden årsskiftet 2021-22 oplevet stigende renter, og ejendomsinvestorerne har ikke været så aktive som tidligere. Men det lysner nu, og direktøren løfter her sløret for udviklerens nye strategi. Af Ebbe Fischer ”Vi har...
Fra tømrer til bygningskonstruktør – og tilbage igen
PROFIL: Daniel Christensen er 44 år og har været mester de seneste syv år. Inden da var han 10 år på tegnestuer, men han ville ud og bruge værktøjet igen, og det er bare svært at kombinere tømrerarbejdet med projektansættelser på tegnestuer, fortæller han. Af...