februar 14, 2024
Med optagelse af den sidste kommune er alle landets kommuner nu med i ambitiøs klimaalliance. Målet er at samarbejde optimalt om helt konkrete klimaløsninger.
Af redaktionen
Danmark er det første land i verden, hvor alle regioner har lavet – eller er i gang med at lave – klimahandlingsplaner, som lever op til målene i Parisaftalen.
Planer, der skal omsættes til handling, og derfor har KL, Realdania og de fem regioner dannet et femårigt partnerskab, som skal bidrage til omstillingsarbejdet under navnet ‘Klimaalliancen.’
Sidste kommune med om bord
Med formel optagelse af Glostrup Kommune i Klimaalliancen er alle landets 98 kommuner (samt de fem regioner) nu i fuld gang med at bekæmpe klimaforandringerne.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Realdania.
Formålet med Klimaalliancen er således at danne ramme om et fælles udviklingsrum for det omfattende omstillingsarbejde, som venter kommuner og regioner på vejen mod klimaneutralitet senest i år 2050.
Metodisk tilgang
Når kommunerne i Danmark udarbejder klimahandlingsplaner, tager de udgangspunkt i en internationalt anerkendt metode, som er udviklet af det globale bynetværk C40 Cities og oversat til en dansk kontekst af CONCITO. Indtil videre står 96 kommuner med en klimahandlingsplan, der er godkendt af CONCITO og C40 og vedtaget i eget byråd.
Planerne har samlet set et mål om at reducere udledningen af drivhusgasser på tværs af alle sektorer med 76 procent i 2030. Det sker samtidig med, at kommunerne arbejder helhedsorienteret og langsigtet med at tilpasse sig til konsekvenserne af klimaforandringerne såsom stigende havvand, ekstreme regnskyl og hedebølger.
Glad borgmester
Borgmester i Glostrup Kommune, Kasper Damsgaard, udtrykker glæde over udviklingen:
”Jeg er glad for, at vi i Glostrup Kommune nu også formelt kan tilslutte os Klimaalliancen. Vi glæder os til samarbejdet med andre kommuner om at finde løsninger på klimaudfordringerne. Glostrup er allerede godt i gang med den grønne omstilling, blandt andet ved at reducere energiforbruget i kommunens ejendomme og ved at styrke en bæredygtig offentlig transport.
Vores fjernvarmeudrulning er også godt i gang. I Glostrup går klimainvesteringer hånd i hånd med investeringer i kerneopgaverne målrettet vores borgere. Med klimahandlingsplanen i hånden, og sammen med resten af kommunerne, kan vi endnu bedre arbejde for at gøre en grøn og mærkbar forskel for vores borgere og kommende generationer,” siger hun ifølge pressemeddelelsen.
Giver genlyd internationalt
At alle landets kommuner og regioner samarbejder om at udvikle klimahandlingsplaner og levere den nødvendige lokale klimaindsats er unikt i en international sammenhæng. For at inspirere andre til at følge i fodsporene på de danske kommuners klimalederskab, var en dansk delegation inviteret til FN’s klimakonference COP28 for at fortælle om den lokale klimaindsats og om det særlige ved at samarbejde på tværs af hele landet.
Kilde: Realdania
Related Articles
Pulje til solceller på tage og motorveje er halveret
En pulje penge afsat i 2022 til at firdoble Danmarks produktion af sol- og vindenergi er blevet halveret, skriver JP m.fl. I stedet blev regeringen og en række partier enige om at bruge en del af de sparede penge på en ny, stor aftale om statslige energiparker....
Realdania vil fjerne spild i byggeriet for 5 mia. kr.
Samfundet kan spare milliardbeløb på mindsket materialespild på byggepladserne med fælles digitale løsninger og øget samarbejde, ifølge en analyse fra Realdania By & Byg. Samtidig er det muligt at høste store CO2-gevinster, viser forsøgsbyggeri. Værktøjerne findes...
Tendens: Sund & Bælt opgraderer på biodiversitet – ny ø til sårbare fugle
Med en helt ny ø og en række faunapassager vil Sund & Bælt skabe endnu bedre betingelser for biodiversiteten på Sprogø. Dermed lægger man sig på linje med en grøn trend i byggeriet. Af redaktionen Det er ikke længere nok at gå efter at være CO2-neutral,...