Arbejdskraft: Ny vækst i antal ingeniører skyldes kreative tiltag

februar 28, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Foto: Andrea Piacquadio

Flere og flere ingeniører udklækkes fra andre uddannelser end de traditionelle, og derfor oplever central ingeniørforening en markant stigning i antal medlemmer. Manglen på ingeniører er imidlertid stadig stor.

Af redaktionen

For fjerde år i træk oplever de danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, vækst i antallet af medarbejdere.

Især de største virksomheder i branchen oplever en markant fremgang – drevet af en bred opgaveportefølje samt ikke mindst et stort arbejde med at tiltrække og drage nytte af medarbejdere med andre uddannelser end de traditionelle ingeniøruddannelser. Det fremgår af en pressemeddelse fra FRI.

 

Markant vækst i antal ansatte

I alt beskæftiger foreningens medlemsvirksomheder pr. 1. januar 2024 14.859 personer i Danmark. Det er en stigning på 6,4 procent ift. året før.

Det er en mindre stigning, end branchen så sidste år, men ikke desto mindre en udvikling, der sker i en tid med væsentlig markedsusikkerhed, og det glæder adm. direktør i FRI, Henrik Garver.

”Der er god grund til at være stolt af den udvikling, vi har set over de seneste tolv måneder. En tilvækst på 900 nye arbejdspladser er et sjældent højt tal på brancheniveau. Og det ovenikøbet i et marked, der er stærkt udfordret på centrale områder,” siger han og tilføjer:

”Det er så også en del af forklaringen på, at vi ser den største del af væksten i de store virksomheder, der arbejder inden for alle sektorer. F.eks inden for industri- og procesrådgivning, hvor der er mange rådgiveropgaver i den danske medico- og pharmaindustri, i fødevareindustrien og inden for logistikområdet. Det er også ofte de virksomheder, der har mulighederne for at finde deres eksperter andre steder end fra ingeniørstudiet, hvilket virkelig gør en forskel, når vi ser på den fortsat exceptionelt store mangel på ingeniører, vi fortsat har i Danmark.”

 

Presset byggesektor undgår nedskæringer

Anderledes ser det ud med de mindre virksomheder, der har 10-50 ansatte. I denne gruppe af virksomheder er 73 procent primært beskæftiget med opgaver i byggeriet Og det er netop her, branchens største udfordringer ligger. Hvilket gør, at Henrik Garver, er lige så glad for den vækst, der er i dette segment, selvom den er noget beskeden.

”Byggerisektoren er udfordret i disse år, hvor især boligbyggeriet er gået helt i stå. Heldigvis har erhvervsbyggeriet og de offentlige bygherrer sørget for, at der stadig bygges i Danmark. Og det gør, at vi stadig ser en lille fremgang selv for de virksomheder, der ikke bare kan rykke deres forretning over i et andet marked. De har ikke været nødt til at skære ned, og det vidner om, hvor solid en branche, der er tale om,” siger Henrik Garver og tilføjer:

“De virksomheder, der trives godt med at være 10-20 mand og leve af at levere rådgivning til byggeriet – De er fortsat 10-20 mand og rådgiver om byggeri. Selv på den sværeste position i et virkeligt udfordret marked, har de en sund forretningsmodel.  Og de virksomheder, der har mulighederne for at arbejde inden for flere sektorer og allokere deres eksperter til der, hvor opgaverne ligger, har så til gengæld haft både mulighed for, og succes med, at udvide med endnu flere kolleger. Det vidner om, at det meget store arbejde, vores medlemsvirksomheder lægger i rekruttering og i en styrket tilknytning, virkelig er begyndt at bære frugt.”

 

Kilde: Foreningen af Rådgivende Ingeniører

 

Related Articles

Her er fordelen ved at arbejde som mester uden svende

Her er fordelen ved at arbejde som mester uden svende

Det giver mental ro, lyder det fra en selvstændig, der også arbejder med lidt større projekter som hovedentreprenør i en styrende rolle.   Af Ebbe Fischer ”I dag arbejder jeg primært alene, bortset fra at have en lærling med nu og da. Det fungerer godt mentalt,...

Profilbillede på Facebook skubbede gang i tømrerforretning

Profilbillede på Facebook skubbede gang i tømrerforretning

61-årige Palle Dupont har været selvstændig siden 2015. Han tøvede, fordi hans far blev hårdt ramt af sygdom. Men i dag er det eneste, der ærgrer ham, at han ikke gik selvstændig før. Det gælder om at have overblik for at undgå stress, fortæller han. Af Dansk Håndværk...

Murermester igennem 40 år giver gode råd til svende med mesterdrømme

Murermester igennem 40 år giver gode råd til svende med mesterdrømme

For 25 år siden fik murermester Ib Søbjerg Hansen en diskusprolaps på jobbet. I dag er han 69 år, stadig aktiv murer, og han har det fremragende. Building News har talt med en af fagets ’grand old men’ om udviklingen over et halvt århundrede. Og så er der gode råd til...