marts 14, 2024
Ekspertgruppen for national arkitekturpolitik har spurgt landets kommuner om udfordringer i det byggede miljø og udskriver – med afsæt i svarene – to idékonkurrencer om bymidter og parcelhuskvarterer i fremtiden.
Af redaktionen
Ekspertgruppen er nedsat af kulturministeren til at udarbejde en hvidbog med anbefalinger til en ny national arkitekturpolitik. Som led i arbejdet har ekspertgruppen udskrevet to arkitektkonkurrencer, og konkurrencerne skal levere inspirerende fremtidsbilleder, der viser, hvordan danskerne kan bo og samles med udgangspunkt i mindre ressourceforbrug, større trivsel og rum til natur.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Kulturministeriet.
Minister vil udfordres
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt appellerer til kreativiteten.
”Jeg vil gerne takke de kommuner, som har svaret på ekspertgruppens open call. Jeg glæder mig til at blive inspireret og udfordret af de idéer, som kommer ind. Forhåbentlig kan de være med til at give nogle bæredygtige bud på, hvordan vi i bymidten og parcelhuskvarteret skaber fremtidens boliger og grønne byrum.”
Ekspertgruppen vil have tradition og modernisme
Kulturministeren skrev i efteråret 2023 til landets borgmestre og bad kommunerne om at komme med input til Ekspertgruppens arbejde med at forberede en national arkitekturpolitik. 34 kommuner bød ind med konkrete udfordringer, dilemmaer og betragtninger om det byggede miljø i deres kommune.
Ekspertgruppen har herudfra valgt fire case-kommuner til at illustrere to generelle udfordringer i forhold til, hvor borgere traditionelt set har mødtes – bymidten. Og hvor mange danskere bor – parcelhuskvarteret.
Talsperson for ekspertgruppen, direktør i Gehl Architects Helle Søholt, udtaler:
”Ekspertgruppen har valgt to cases for hver konkurrence, fordi de tilsammen repræsenterer noget genkendeligt i vores land. Vi har både den gamle historiske bymidte og den mere modernistiske forstadsbymidte, samt det etablerede parcelhuskvarter og det nyudstykkede kvarter.
Vi håber, at dette kan være med til at gøre svarene – fremtidsbillederne – relevante og brugbare. Og inspirere i hele landet. Vi opfordrer alle interesserede til at svare på konkurrencerne og være med til at sætte barren for en ambitiøs og bæredygtig arkitektur i fremtiden.”
FAKTA om de to konkurrencer:
Nu inviteres landets arkitekter, landskabsarkitekter, byplanlæggere og andre interesserede til at skabe nye, attraktive fremtidsbilleder for bymidten og parcelhuskvarteret.
Fremtidsbilledernes skal tage udgangspunkt i minimalt ressourceforbrug, trivsel for alle og rum til natur.
De to konkurrencer med tilhørende cases er:
Konkurrence A – Bymidten i fremtiden
- Høje Taastrup Bymidte
- Aabenraa Bymidte
Konkurrence B – Parcelhuskvarteret i fremtiden
- Kvaglund kvarteret, Esbjerg kommune
- Galgehøj kvarteret, Aars, Vesthimmerland kommune
Ekspertgruppen for national arkitekturpolitik består af følgende:
Pil Høyer Thielst, forkvinde (arkitekt, partner, Lundgaard & Tranberg Arkitekter)
Helle Søholt, talsperson (adm. direktør, Gehl Architects)
Ellen Braae (professor i landskabsarkitektur på Københavns Universitet)
Kent Martinussen (adm. direktør i Dansk Arkitektur Center)
Marie Stender (seniorforsker på Aalborg Universitet)
Ellen Højgaard Jensen (byudvikler og underviser på Det Kongelige Akademi)
Lene Dammand Lund (rektor på Det Kongelige Akademi)
Lars Autrup (direktør i Akademisk Arkitektforening)
Anna Mette Exner (indehaver af Anna Mette Exner Arkitektur)
Claus Sivager (stadsarkitekt Frederiksberg kommune)
Sigrid Dahlerup (afdelingschef i Kulturministeriet)
Kilde: Kulturministeriet
Related Articles
Førende dansk producent af elementer får ny topchef
Elementproducenten Ambercon A/S i Støvring skifter ud på direktørposten, og d. 1. december 2024 tiltræder Jacob Wernberg som ny CEO. Han afløser Apichat Bonde. Af redaktionen Skiftet sker som et led i Ambercons ønske om at sætte yderligere fokus på udvikling og...
Scandic-direktør om strategi: Vi har meget mere byggeri på vej
Renoveringerne fortsætter, og nye hoteller ser dagens lys. Nordens store hotelkæde har nu 280 hoteller i en asset-light model, mens kæden selv håndterer drift og parkering. Af Ebbe Fischer Både renovering og nybygninger i Danmark er top of the agenda hos Scandickæden,...
”Frygt for social dumping udelukker firmaer fra byggeopgaver”
Det stigende fokus på social dumping får nu både hovedentreprenører og udbydere af større byggeopgaver til at vælge deres underentreprenører med større forsigtighed, ifølge en central aktør. Det kan nemlig koste dyrt på troværdigheden, hvis der afsløres snyd med løn...