Specialist: Det her skal på plads, hvis landdistrikterne skal vækkes til live

april 12, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Akademisk Arkitektforening Østjylland har sat sig for at se på, hvilke håndtag man kan hive i, hvis man skal have mere liv på landet. Det handler både om kulturarv og om at undgå en stor klimabelastning, som truer, hvis alle de gamle gårde skal rives ned og bygges om.

Af Ebbe Fischer

”Midt i en klimakrise er det bedste hus dét hus, der allerede er bygget.”

Sådan siger Trine Lybech Madsen – en af initiativtagerne bag kampagnen og konkurrencen ’Det er dejligt på landet’.

Hun er arkitekt MAA og en del af Akademisk Arkitektforening Østjylland, og sammen med en række fagfæller har de sat en konkurrence i søen. Den skal søge løsninger på, hvordan man bedst muligt udnytter landarealerne i fremtiden.

Vi har haft en del drøftelser i netværksgruppen ’Det er dejligt på landet’ om udfordringer og potentialer på landet. Med konkurrencen ønsker vi at blive klogere,” siger hun.

 

Brændende platform

Arbejdsgruppen har bl.a. haft fokus på ét særligt problem, der også indgår som en del af den valgte case i konkurrencen.

”Vi ser pt. en brændende platform, fordi man har utrolig mange nedrivningsanmodninger af bygninger på landet. Over de sidste ti år er der nedrevet 10.000 stuehuse,” siger Trine Lybech Madsen og påpeger, at det geografisk spænder vidt.

”Det sker mange steder, at folk gerne vil rive bevaringsværdige bygninger ned. De forfalder, og ejerne ved ikke, hvad de skal bruge dem til,” siger hun.

 

Hvordan får man markedet med på den, hvis folk ønsker at rive det ned og bygge nyt?

”Her kan man sættes initiativer i søen bl.a. via lovgivning. Og man kan sætte fokus på, at der er en masse indlejret CO2 i disse bygninger, som vi ikke bare kan ’smide væk’. Derudover er det vigtigt at sætte fokus på, at bygningerne ofte er en del af kulturarven. Den mister vi, hvis de rives ned.”

 

Hvilken lovgivning kan være relevant?

“Staten kan f.eks. give statsgaranterede lån, siden det er svært for mange at låne til et hus på landet. Her har vi faktisk en ny lov, der adresserer dette.

Eller staten kan støtte folk mere direkte, hvis de ønsker at bo på landet. I Syddjurs Kommune har man som et forsøgsprojekt forsøgt at tiltrække nye borgere via direkte økonomisk støtte fra en statslig pulje.”

 

Bygningsreglement i vejen

Desuden kan bygningsreglement spænde ben, fordi der er skrevet til nybyggeri.

”Her handler det om drift og klimahensyn i nybyggeri, men hvis ældre boliger på landet skal renoveres, er det ikke sikkert, det giver mening at skulle leve op til det nyeste bygningsreglement. Her bør der kunne tænkes nogle mindre skrappe regler ind,” siger Trine Lybech Madsen.

 

Related Articles

Førende dansk producent af elementer får ny topchef

Førende dansk producent af elementer får ny topchef

Elementproducenten Ambercon A/S i Støvring skifter ud på direktørposten, og d. 1. december 2024 tiltræder Jacob Wernberg som ny CEO. Han afløser Apichat Bonde.   Af redaktionen Skiftet sker som et led i Ambercons ønske om at sætte yderligere fokus på udvikling og...

Scandic-direktør om strategi: Vi har meget mere byggeri på vej

Scandic-direktør om strategi: Vi har meget mere byggeri på vej

Renoveringerne fortsætter, og nye hoteller ser dagens lys. Nordens store hotelkæde har nu 280 hoteller i en asset-light model, mens kæden selv håndterer drift og parkering. Af Ebbe Fischer Både renovering og nybygninger i Danmark er top of the agenda hos Scandickæden,...

”Frygt for social dumping udelukker firmaer fra byggeopgaver”

”Frygt for social dumping udelukker firmaer fra byggeopgaver”

Det stigende fokus på social dumping får nu både hovedentreprenører og udbydere af større byggeopgaver til at vælge deres underentreprenører med større forsigtighed, ifølge en central aktør. Det kan nemlig koste dyrt på troværdigheden, hvis der afsløres snyd med løn...