Investerings-specialister fra KPC går solo

august 7, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Lasse Lauridsen. Privatfoto

Lasse Lauridsen har med to partnere startet egen udviklings- og investeringsforretning baseret på erfaring fra KPC. Her fortæller han om værdi, fokus og sikring af nye byggeprojekter.

Af Ebbe Fischer

Simon Schmidt, Lasse Lauridsen og Bo Knudsen har i år 2024 startet eget udvikling- og entreprenørselskab – SLK Aarhus.

De tre var ansat i Kurt Poulsen Contractors (KPC, hvor Bo Knudsen var direktør og medejer).

For to år siden blev KPC solgt til den tyske kapitalfond ActivumSG og fusioneret med Casa, hvilket endte med at blive til nu velkendte Nordstern.

Nu er de tre i stedet virksomhedsejere.

“Vi tænkte, at det kan vi gøre selv,” siger Lasse Lauridsen til Building News og uddyber, at de tre partnere i tilknytning har et fælles investeringsselskab med eksterne investorer og samarbejdspartnere.

 

Sikrer finansiering og skaber værdi

SLK Aarhus arbejder især med projektudvikling og byggestyring.

”Det handler om at komme ind, hvor vi kan skabe værdi – hvor vi kan strukturere en businesscase og sikre finansieringen,” siger Lasse Lauridsen.

Han uddyber:

”Vi sikrer, at der bliver bygget ordentligt og til rette pris, og så vil vi gerne lave samarbejdskonstellationer med andre, som måske kan bruge nogle af vores kompetencer. Vi har et kapitalstærkt bagland, som gerne vil hjælpe til med at finansiere projekter for og med andre.”

 

Baglandet er afgørende

Hvad er jeres bagland?

”Vores bagland er vores netværk, herunder investor Bo Knudsen – tidligere medejer og adm. direktør i KPC, inden det blev solgt.”

 

Hvilke projekter har I pt i gang?

”Vi har en 3-4 stykker i pipelinen. Det er projekter, vi med stor sandsynlighed vil komme i gang med.”

 

Hvordan strukturerer I jeres projekter?

”Det er meget projektspecifikt. Så det er svært at sætte i en kasse, men vi kan komme ind og gøre en forskel. Vi kan skabe værdi for en evt. joint venture partner. Vi er gode til at strukturere den pågældende case, og vi er gode til at få forhandlet alle enderne. Vi er gode til at sikre en god plan for projektet. Dvs. der er både en god plan A, men også en robust plan B.”

 

Artiklen fortsætter længere nede. Læs mere om plan B her:

Ejendomsudvikler: Det er vigtigt med en robust plan B – her er den

 

Partnere skal selv komme med kapital

Hvor meget kapital skal man have for at starte selv?

”Det er et kapitaltungt marked, og nogle få mio. kr. er ikke nok. Investorerne vil naturligt nok gerne have, at man selv kommer med penge, så man selv har noget på spil,” siger Lasse Lauridsen og tilføjer:

”Sådan har vi det også, når vi laver samarbejdskonstellationer. Her vil vi også gerne have, at vores partnere har noget på spil, så der er et fælles incitament. Det er en sund måde at gøre det på. Vores dør står altid åben for en kop kaffe, hvis man sidder med et konkret projekt. Vi kender udviklingsbranchens facetter, og vi er åbne overfor nye muligheder.”

 

Råd til selvstændige ejendomsudviklere

Hvilke råd kan I give til andre, der måske overvejer at blive selvstændige?

”Det handler om at have styr på sine aftaler. Og det handler om at have styr på byggegrunden, på finansiering og på kapitalberedskab. Samt at have styr på byggeriet, og her skal man arbejde med en partner, man kan stole på.

Når man skal have projektet solgt, skal man have en god struktur. Slutkøber siger måske, at han gerne vil købe, men så skal man have garanti for, at køber kan betale. F.eks. en udbetaling på 30 procent eller en bankgaranti. Eller en fundingmodel. Det er vigtigt, at køber sikrer en del af finansieringen i byggeperioden,” forklarer Lasse Lauridsen og påpeger, at man også har andre ting i spil.

”Det handler desuden om tålmodighed. Ting tager bare lang tid i den her branche. Fra idé til udførelse kan der gå alt fra et halvt år – hvis der er gjort et meget grundigt forarbejde – og til over ti år. Oftest går der dog halvanden til to år fra man begynder på et projekt, til man starter med at bygge. Og måske 4-5 år til det er helt færdigt. Desuden skal man jo huske, at man står med alt, når man er selvstændig. Man bliver direktør for det hele, også IT-afdelingen. Du kan udlicitere en del, ja, men man skal jo også lige vide, hvor man skal ringe hen.”

 

Related Articles