Tømrermester: Vi har masser af tagarbejde – sådan sikrer vi styr på alle sager

august 16, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Tømrermester Mark Perregaard. Foto: Ebbe Fischer

Mark Perregaard startede tømrerforretning op med en partner i 2019, og efter en svær start gik det pludselig stærkt – indtil de betalte en halv mio. kr. i løn om måneden. Nu fokuserer de på at holde forretningen på et håndterbart niveau.

 

Af Ebbe Fischer

Virksomheden har 14 ansatte, og der er gang i den. Tømrermester Mark Perregaard kunne tage mange flere ordrer ind, men det ønsker han ikke.

”På et tidspunkt var vi oppe og betale næsten en halv mio. kr. i lønninger om måneden. Så er det altså ikke meget, der skal gå galt, før du har et dundrende underskud,” siger han og tilføjer:

“For fagforeningen skal nok komme efter pengene, selv om dine folk laver alt forkert, og det hele skal laves om. De skal jo have deres timeløn.”

 

Hård start

Siden starten i 2019 har Mark Perregaard sammen med sin partner været igennem først et svært år – og siden voldsom vækst.

Han er i dag 40 år, og da han startede som selvstændig havde han 16 års erfaring i bagagen.

”Dem vi arbejdede for gik konkurs, og jeg blev opfordret til at tage de 4-5 ordrer, der lå i bogen. Så vi gik selvstændig, og i starten arbejdede vi desuden med 3byggetilbud. Vi fik også noget, men det var svært, og vi var nødt til at sælge os billigt, fordi vores firma var nyt,” siger han og uddyber:

”Det første år var hårdt, men så opdagede vi, at mange folk går og tænker længe over deres tagtilbud. Og vi havde mange tilbud ude. Så pludselig fik vi bare travlt, og vi var nødt til at ansætte lærlinge. Det var superfedt, og siden har vi stille og roligt ansat folk.”

 

Vil helst lave tag

Siden fik de to tømrermestre kontakt til et firma, der laver solcelletag, og det gav også en del ordrer.

”For et år siden toppede det nok, og i dag er der ikke meget gang i solcelletag. Nu får vi også andre job via arkitekter, som vi har mødt rundt omkring, men vi vil helst lave tag,” siger Mark Perregaard og uddyber:

”Hvis du ikke er vant til det, så tager det måske seks uger at lave et tag, men vi kan lave det samme på måske to en halv uge. Vi ved præcis, hvad der sal ske. Lige nu har vi rigtig meget tagarbejde, så det er mest det, vi gør – og ønsker at gøre.”

 

Hold øje med lærlingene

Lærlinge er en eftertragtet vare på markedet i dag, men man skal have styr på dem, fortæller Mark Perregaard.

”Det kan hurtigt gå galt, hvis en tømrerlærling ikke har styr på en ny ting, og så kan du hurtigt gå i minus.  Hvis du ikke finder de gode medarbejdere, kan du ikke tage mere end 2-3 tagsager ad gangen, for du skal hele tiden holde øje med hver sag. Det kommer meget an på, hvem du har til at arbejde for dig,” siger Mark Perregaard.

Han tilføjer, at det er hårdt at starte et firma op alene, og han mener det er smartest af håndtere det mindst to sammen. For der er mange ting at holde styr på.

 

Er der noget, du ville have gjort anderledes?

”Jeg skulle have været mere hård og til tider fyret på det rigtige tidspunkt i stedet for at vente.”

 

Hvorfor er det typisk nødvendigt at fyre?

”Fordi nogle gange går det simpelthen for langsomt. Hvis vi udregner et tilbud på baggrund af, at det tager tre uger – og vores folk så er seks uger om det, så har vi et problem. Hvordan skal jeg så konkurrere med de andre?”

 

Er I interesseret i at samarbejde med de store entreprenører?

”Vi er ikke så interesseret i de store aktører, vi prøver at holde det lidt mere low key. Vi skal passe på, at vi ikke bliver for store, så kan vi ikke styre det. Jeg skal ikke op og lige pludselig have 20-30 mand på en enkelt sag.”

 

Related Articles

Murermester igennem 40 år giver gode råd til svende med mesterdrømme

Murermester igennem 40 år giver gode råd til svende med mesterdrømme

For 25 år siden fik murermester Ib Søbjerg Hansen en diskusprolaps på jobbet. I dag er han 69 år, stadig aktiv murer, og han har det fremragende. Building News har talt med en af fagets ’grand old men’ om udviklingen over et halvt århundrede. Og så er der gode råd til...

Håndværker sigtet efter brand under renovering

Håndværker sigtet efter brand under renovering

'Uforsigtig omgang med ild', lyder sigtelsen mod en håndværker efter en svømmehal nedbrændte i Aalborg. Af redaktionen ”Håndværkeren er blevet sigtet i forbindelse med noget tagarbejde. Noget tagdækning er gået galt, og så har det spredt sig,” fortæller vagthavende...