Strategisk valg – STARK bygger bæredygtig facade

august 23, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Illustration: STARK

STARK i Næstved åbner snart i en 9.500 m2 stor bygning beklædt med 5.000 m2 frasorteret træ – den mest miljøvenlige sort.

 

Af redaktionen

Det svarer til mere end 50 kilometer træ lagt op på række, ifølge en pressemeddelelse.

Bygningen er inspireret af den nordiske mytologi og får dermed en ikonisk træfacade med over fire meter lange udhæng. Amatech er totalentreprenør på byggeriet, mens Sweco er rådgivende ingeniør.

 

Artiklen fortsætter længere nede

Sådan bliver du leverandør til nyt megaområde i Storkøbenhavn

 

Strategisk valg

Frem for en mere traditionel beton- og stålfacade har STARK altså valgt at beklæde facaden med træ for at fremstå miljøvenlig. Og mere konkret bliver facaden rent faktisk miljøvenlig via frasorteret træ fra produktionen hos træproducenten Superwood.

“Træ er tidens byggemateriale, fordi det kan lagre CO2,” siger Jan Bo Petersen, trælastdirektør i STARK Næstved.

Han uddyber:

“Samtidig linker træfacaden os historisk til det, vi kommer fra – de gamle trælasthaller. På den måde binder træet vores fortid og nutid sammen og endda med et flot æstetisk udtryk.”

 

Frasorteret træ er miljøvenligt

Frasorteret træ er brædder, der ikke overholder de allerhøjeste kvalitetskrav på grund af udfaldne knaster, revner eller lignende.

Men netop det kan være ekstra miljøvenligt, forklarer Jan Bo Petersen. Han uddyber:

“Ved at anvende andensorteringstræet giver vi en ressource, der ellers ville være gået til spilde, et nyt liv. Det havde været meget nemmere at sætte stålplader op i stedet, men ved at bruge alternative materialer belaster vi miljøet mindst muligt.”

Kilde: STARK

Udbud: Svært for kommuner at holde styr på leverandørlister

Related Articles

AI-INDSIGT: Tillid til AI – hvordan navigerer vi i det ukendte?

AI-INDSIGT: Tillid til AI – hvordan navigerer vi i det ukendte?

Magnus Therkildsen er softwareingeniør, AI-specialist og Senior Manager i EG Construction - en underafdeling af hastigt ekspanderende EG. Han skriver til Building News med fokus på, hvordan AI kan skabe værdi i byggeriet.   Af Magnus Therkildsen Vi mennesker har...