Investeringstrend: Stor efterspørgsel på aflastningscentre uden for byerne

august 26, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

CEO i Hanssen Ejendomme fortæller her om den seneste udvikling på erhvervsmarkedet. Direktøren peger på, at de store udenbys centre med f.eks. Harald Nyborg, JYSK og Jem & Fix rykker. Og intet tyder på, at udviklingen vender lige foreløbig.

 

Af Ebbe Fischer

Hanssen Ejendomme A/S er et dansk, familieejet selskab, som blandt andet har specialiseret sig i ejendomsudvikling inden for retail og logistik.

Det er en velkonsolideret virksomhed med fokus på kapitalforvaltning, ejendomsinvesteringer og ejendomsudvikling.

 

Artiklen fortsætter længere nede

Investerings-specialister fra KPC går solo

 

Retailcentre er brandvarme

Adm. direktør Michael Andersen har indvilget i at fortælle Building News’ læsere om sit syn på ejendomsmarkedet.

”Vi fokuserer udelukkende på erhvervsejendomme, og her oplever vi en ret stærk belægning og et relativt attraktivt afkast,” siger Michael Andersen og peger på det område, der for alvor rykker lige nu.

”Det segment, vi ser har været i størst bevægelse, er i aflastningscentrene – både de nye og eksisterende,” siger han

Direktøren uddyber:

”Vi har tæt kontakt med alle de store kæder, og vi har fornemmelsen af, at der fortsat er fokus på bedre og nyere placeringer. Kæderne er stadig meget progressive, og de ser på større butikker i nye og eksisterende byer. Vi har flere projekter i støbeskeen, og jeg har løbende dialog med en række kæder om nye muligheder. Der er fortsat nogle vækstlommer, og vi ser også nye udenlandske kæder rykke ind på markedet.”

Hvilke projekter fokuserer I konkret på?

”Vi er i gang med at lave Danmarks største retailpark på 60.000 m2 i Billund. Her er det de sædvanlige aktører, som er med. Vi har også et projekt i Sønderborg på 7.000 m2, der skal igangsættes i september, ligesom vi har nogle større projekter i gang i Randers, hvor vi blandt andet er ved at omdanne Danish Crowns tidligere hovedkontor til et flerbruger-hus.”

 

Nettet kombineres med fysiske butikker

Hvis man troede, at den fysiske butik var ved at uddø, så kan man altså roligt tro om igen, ifølge Michael Andersen.

Han forklarer, at der grundlæggende er to segmenter i retail – indre by og så aflastningscentrene. Og her er det altså de udenbys aflastningscentre, der rykker, mens nettet spiller sammen med butikkerne.

”Vi oplever, at kunderne i højere grad vil kombinere nethandel med de fysiske butikker, hvilket har øget antallet af kæder i mange områder og givet grobund for udvidelser af arealer for mange af de eksisterende aktører,” siger Michael Andersen og tilføjer:

”Yderligere har vi set en god udvikling indenfor flerbruger-ejendomme – dvs. store bygninger, der både rummer kontor og lager mv. Til gengæld ser vi ikke stor vækst på domicilejendomme.”

Kan du komme nærmere ind på, hvad kæderne typisk efterspørger?

”Det er meget individuelt fra kæde til kæde, men vi ser, at mange begynder at vinde kunder på ’click and collect’. Her giver det pote, at man har en stærk fysisk forretning samtidig med, at man er stærk på nettet.”

Hvad skyldes den efterspørgsel i din optik?

”Jeg tror, der har været en bevægelse over noget tid, og måske har corona været med til at fremskynde det lidt. Forbrugerne vil gerne afsøge det rigtige produkt til den rigtige pris, inden de starter bilen. Omvendt vil de gerne have varen med det samme. Derfor er det en faktor for de respektive kæder, hvilken afstand de har til deres kunder.”

Hvad kræver det af kæderne?

”De skal have en stærk webplatform og en fysisk butik indenfor relativ kort afstand (til kundebasen, red.). Butikken skal tilmed have et fysisk lager, der kan servicere deres webshop,” forklarer Michael Andersen.

 

Flerbruger-huse er et andet område, der rykker, ifølge Hanssens direktør. Her et spektakulært projekt fra København.

Industribygninger omdannes til cool kontorer – The Hive er et af de spektakulære projekter

 

Related Articles