Sponseret: Hurtig levering af C20-betonelementer reducerer CO₂-udledning

september 3, 2024

FOTO: CRH concrete - Holbæk have

FOTO: CRH concrete - Holbæk have

Det seneste byggeprojekt i Holbæk Have, specifikt Byggefelt 10, gør brug af innovative C20-betonelementer. Traditionelt anvendte man C35-elementer, men takket være CRH Concretes evne til at levere C20-elementer fra dag-til-dag, er det nu muligt at opnå betydelige CO₂-reduktioner.

Holbæk Have, som består af både ejer- og lejeboliger, har set 320 nye boliger opført af FB Gruppen A/S og Ingcon A/S, der står for byggeledelsen. Alle anvendte betonelementer er standard low carbon concrete (LCC) i passiv miljøklasse, herunder både C20 og C35.

Designoptimering fører til CO₂-besparelser

Camilla Dyring, bæredygtighedschef hos CRH Concrete, fremhæver vigtigheden af tidlig inddragelse i designprocessen. Dette samarbejde har gjort det muligt at udvikle nye produkter i fællesskab med Ingcon, hvilket har resulteret i omfattende tests og optimeringer.

Illustrativt er klimapåvirkningen fra C20-elementerne reduceret med 38% sammenlignet med tidligere C35-elementer. Optimeringen har også reduceret CO₂-udledningen med 21% sammenlignet med nuværende standard LCC C35-elementer.

Jacob Bidstrup fra Ingcon forklarer, at tidligt samarbejde med rådgivere og CRH Concrete har været nøglen til at reducere CO₂-aftrykket i byggeriet. Flere steder i Byggefelt 10 kunne man nøjes med C20-beton, hvilket har mindsket behovet for C35-beton.

Innovativ Produktion og Levering

Den nødvendige dag-til-dag-levering af C20-betonelementer har krævet en strømlinet produktion hos CRH Concrete. Det har været afgørende for byggeriets fremdrift og for at sikre en effektiv og rettidig leverance til byggepladsen, hvilket har mødt Ingcons fulde tilfredshed.

Fremtidige CO₂-gevinster

Arbejdet med projektets EPD (miljøvaredeklaration) er i gang, og selvom det endelige CO₂-regnskab endnu ikke er klart, er det allerede nu tydeligt, at anvendelsen af C20-elementer medfører en markant reduktion i CO₂-udledning.

Camilla Dyring påpeger, at C20-elementernes produktion markant reducerer cementindholdet, hvilket bidrager væsentligt til en samlet CO₂-reduktion i byggeriet.

Samarbejde og udvikling

Dag-til-dag-levering af C20-elementer markerer et væsentligt skridt i retning af at reducere CO₂-udledningen fra beton i byggeriet. Camilla Dyring afslutter med at fremhæve, hvordan udvidelsen af produktkataloget med forskellige produkter tilpasset specifikke funktionskrav bidrager til optimering og minimering af CO₂-udledningen for det samlede byggeri.

Bygherre: FB Gruppen
Styringsentreprenør: Ingcon
Rådgivende ingeniører: AFRY