september 16, 2024

Illustration: Nordstern
Det nye kontorprojekt Svanemølleholm i København skal opfylde flere prestigefyldte certificeringer på én gang. Nordstern sigter således mod DGNB Platin, DGNB Hjerte, DGNB Diamant og overholdelse af EU Taksonomi 7.7. Et problem er imidlertid, at ændringer ved én certificering kan påvirke andre certificeringer.
Af redaktionen
Et højt ambitionsniveau for bæredygtighed kræver for det første et nøje afbalanceret samspil under projekteringen.
Og de komplekse processer kræver ikke kun teknisk kunnen, men også nøje planlægning i de helt tidlige faser.
Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Nordstern med henblik på Svanemølleholm-projektet.
Her går Nordstern til værks
Projektchef Ulrich B. Hechmann fra Nordstern står for at styre slagets gang i samarbejde med rådgiverteamet fra AFRY. Sammen har de kastet sig ud i den udfordrende opgave at projektere og senere opføre en fleksibel kontorbygning med høje krav til bæredygtighed og især indeklima.
„DGNB er i sig selv en omfattende standard. Kombineret med kravene til energi og indeklima kræver det en hardcore proces, hvor vi tidligt i projekteringen skal sikre et fast fokus på at få implementeret kriteriekravene i projektet,‟ forklarer Ulrich B. Hechmann.
Artiklen fortsætter længere nede
Kontordomicilet, der opføres for Industriens Pension, skal kunne tilpasses med stor fleksibilitet, hvor hver etage kan opdeles i tre særskilte lejemål. Denne fleksibilitet stiller store krav til de tekniske installationer, der skal sikre et optimalt indeklima – også ved en eventuel opdeling af lejemålene.
Ændringer ved én certificering kan påvirke andre
Da ændringer i arbejdet med én af de forventede certificeringer kan påvirke de opfyldte kriterier i arbejdet med en af de andre certificeringer, er alle ønsker blevet vurderet individuelt og indarbejdet, hvor det arkitektonisk og certificeringsmæssigt giver mening.
„Hver gang vi ændrer noget ved designet, påvirker det projekteringen og bygningen på en eller anden måde. F.eks. kan større vinduer have negative konsekvenser for DGNB-scoringer på det termiske indeklima, mens mindre vinduer påvirker det optiske indeklima og dagslysforholdet, der også er væsentligt, når der arbejdes med menneskers velbefindende i bygninger. Det har derfor været en øvelse i kompromiser, hvor vi sammen har fundet de bedste løsninger,‟ siger Ulrich B. Hechmann.
Projektet er pt. ved at forberede det sidste inden indsendelsen af materiale til præcertificeringen.
Kilde: Nordstern
Related Articles
Rollemodeller baner vejen for flere kvinder i bygningskonstruktørfaget
Signe Sørensen er netop startet i praktik hos Concept Living i midtjyske Engesvang som en del af sin uddannelse som bygningskonstruktør på VIA University College i Aarhus. Dermed går hun imod strømmen på bygningskonstruktøruddannelsen, hvor andelen af kvindelige...
Fog og XL-BYG indgår strategisk samarbejde for en stærkere fremtid
Johannes Fog A/S slår sig sammen med danskejet XL-BYG for at styrke sortiment og konkurrenceevne. Samarbejdet skal forstærke begge virksomheders position i et konkurrencepræget marked yderligere.Johannes Fog A/S og XL-BYG annoncerer i dag, at Fog melder sig ind i...
Ny brancheforening sætter biobaseret isolering på dagsordenen
Brancheforeningen for Biobaserede Isoleringsmaterialer er navnet på en nystiftet brancheforening, som har til formål at være samlingspunktet for viden og dokumentation på området og vil arbejde for at gøre biobaserede isoleringsmaterialer til standardvalg i...