Aarhus er truet af oversvømmelser: Her er planen, der skal gøre byen mere robust

september 16, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Foto: Pixabay

Teknik og Miljø i Aarhus er klar med en klimatilpasningsplan, der skal begrænse risikoen for oversvømmelser, som Kystdirektoratet netop har vurderet, at der er stor risiko for i Jyllands hovedstad. Planen lægger op til en fælles indsats med aarhusianerne for at gøre byen mere robust.

Af redaktionen

Kystdirektoratet har mandag d. 9. september peget på, at Aarhus Kommune bør udpeges som oversvømmelsestruet og derfor skal lave en plan for, hvordan kommunen vil håndtere oversvømmelser.

I Aarhus er Teknik og Miljø gået skridtet videre med en strategi og tilhørende indsatser, der vil udvikle sig over tid. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

 

Klimatilpasningsplan klar

Onsdag d. 11. september fremlagde rådmand Nicolaj Bang således forvaltningens bud på en klimatilpasningsplan, der skal gøre kommunen mere robust ift. regn, højtstående grundvand og havet i fremtiden.

Klimatilpasningen af Aarhus fokuserer på fire principper

  • Plads til vandet
  • En god by for alle
  • Samfundsøkonomi og synergi
  • Innovation og samarbejde

”Det er helt afgørende, at vi handler. Vi har allerede fået en forsmag på, hvor galt det kan gå, og det er særligt kritisk og ulykkeligt for de borgere, der bliver ramt. Vi må tilpasse os, så vi kan bo smukt og godt sammen med vandet. Det gør vi ved at tage afsæt i landskabets naturlige former og give plads til mere vand – både i byen og i det åbne land,” siger Nicolaj Bang og tilføjer:

”For eksempel skal vi have flere grønne byrum, som kan forsinke vandet og skabe flotte bykvarterer med plads til ophold og leg, og så skal vi skabe plads til vandet og de naturlige ådale i oplandet. Det kan samtidig give nye naturoplevelser og rekreative ruter til glæde for aarhusianerne.”

 

Konkrete risici og indsatser

Det er risikoen for oversvømmelser fra vandløb og hav, der får Kystdirektoratet til at pege på Aarhus. Men det kommer ikke bag på områdechef Simon Grünfeld, der kan fortælle, at både åerne og havet har stort fokus i klimatilpasningsplanen:

”Vi er allerede i fuld gang med at undersøge, hvordan vi kan arbejde med udformningen af Aarhus Å-systemet og mulighederne for at forsinke vandet i oplandet, så der ikke bliver flaskehals i åerne tæt på, hvor aarhusianerne bor.”

Blandt andet undersøger forvaltningen muligheden for at udnytte lavtliggende arealer i Maden nordvest for Aarhus til vandparkering i helt særlige situationer, hvor der er risiko for alvorlige oversvømmelser ved langvarig vinterregn eller i kombination med stormflod. Projektet skal mindske risikoen for alvorlige oversvømmelser af omgivelserne omkring Brabrand Sø og dele af midtbyen, der overstiger niveauet i 2020.

Derudover arbejder man helhedsorienteret med oversvømmelsesrisikoen i Egå, Vejlby Fed og Risskov, der både er presset af vand fra Egåen, højtstående grundvand og havvand. Her skal aarhusianernes ansvar og handlemuligheder for at klimatilpasse være tydeligere, og der undersøges muligheder for at oprette et fælles vandlag, og for at forsyningen kan blive vandoperatør.

 

Kilde: Aarhus Kommune

 

Related Articles

”Det skal være meget nemmere at komme af med asbestaffald”

”Det skal være meget nemmere at komme af med asbestaffald”

Det er alt for besværligt at komme af med asbest, fordi hver kommune har egne regler på området og lange behandlingstider. Risikoen er derfor, at nogle dumper det i naturen. Sådan lyder det fra en tømrermester, som er vant til at håndtere affaldet. Han efterlyser en...

Sådan forebygger man tyveri for over en halv mia. kr. årligt

Sådan forebygger man tyveri for over en halv mia. kr. årligt

Tyveri af maskiner og værktøj på byggepladser er et stigende problem, og der bliver stjålet for omkring 600 mio. kr. årligt. Det vigtigste er at identificere en ansvarlig, ifølge en specialist. Desuden kan bl.a. værktøjssporing være en hjælp.   Af Ebbe Fischer...