AI i byggeriet: Kom i gang nu, det bliver snart en nødvendighed

september 30, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Magnus Therkildsen. Foto: EG Construction

Begynd at bruge AI. Det er både nemt og givende – og snart vil det blive et must for alle virksomheder og ansatte i byggebranchen, ifølge en specialist. I denne klumme får du konkrete råd til at komme i gang.

Magnus Therkildsen er softwareingeniør, AI-specialist og Senior Manager i EG Construction – en underafdeling af hastigt ekspanderende EG. Han skriver til Building News med fokus på, hvordan AI kan skabe værdi i byggeriet.

 

Af Magnus Therkildsen

I 00’erne oplevede vi, hvordan de små banker forsvandt – opslugt af større institutioner, presset af ny teknologi og skærpet lovgivning. Det var ikke længere rentabelt at drive en lille bank på samme måde som tidligere.

Interessant nok er antallet af ansatte i banksektoren næsten det samme som i 1992, men teknologien har fundamentalt ændret strukturen i industrien.

Er byggeindustrien på vej mod en lignende omvæltning? Med den hurtige introduktion af ny teknologi og de mange nye regler såsom LCA-kalkulationer og ESG-rapportering, bliver det stadig mere komplekst at drive en byggevirksomhed. Vi ser på en industri, hvor både den måde, vi arbejder på, og de administrative krav ændrer sig dramatisk. Her kan AI hjælpe.

 

AI giver små og mellemstore virksomheder adgang til eksperter

Hvordan passer AI ind i dette? Måske er AI svaret på at sikre, at virksomheder i byggeriet – store som små – kan overleve og trives. AI kan erstatte mange af de dyre eksperter, som især små og mellemstore virksomheder normalt ikke har råd til.

Forestil dig at have en næsten gratis ekspert i LCA, ESG, BR18, byggeansøgninger og meget mere, som står klar til at assistere dig. AI kan således være den ’kollega’, der læser de mange dokumenter igennem i en byggesag, opsummerer og fremhæver de vigtigste punkter, hvilket reducerer fejl og sparer tid.

 

Kom i gang med AI nu – det er nemt, givende og nødvendigt

Mit råd vil være: Begynd at bruge AI. Det er både nemt og givende, og snart vil det blive en nødvendighed for alle virksomheder og ansatte i byggebranchen.

Forstå de muligheder og forandringer, som AI bringer. Og tag dem til dig. Teknologien er her, og de, der tilpasser sig, vil være dem, der klarer sig bedst i fremtidens byggeindustri.

 

Let at anvende

Det vigtigste at forstå ved AI i dag er, hvor let det er at anvende. Det kræver blot, at du kan tale dansk – i modsætning til tidligere teknologier, som ofte krævede kurser, tekniske færdigheder og komplekse programmer.

Med et abonnement til tjenester som ChatGPT får man adgang til de nyeste AI-modeller, der kan besvare svære spørgsmål, analysere dokumenter, og give ekspertrådgivning på en intuitiv måde.

Værktøjer som br18.chat er her allerede her for at hjælpe med byggelovgivningen, og nye muligheder åbner sig hele tiden.

 

AI i praksis: Fra akkorder til BR18

Jeg har for nylig lavet et lille eksperiment med AI for at lave en løsning omkring, hvilke akkorder der er relevante for tømrerarbejde, og hvorvidt der er særlige tillæg og fradrag, der skal medregnes i overenskomsten.

Det var imponerende, hvor hurtigt og præcist AI’en kunne gennemskue kompleks information og levere relevante svar indenfor alt fra gipsvægge til tagkonstruktioner. Det er sådanne praktiske anvendelser, der virkelig viser AI’s potentiale i hverdagen.

Jeg vil fortsætte med at udforske og dele konkrete eksempler på, hvordan byggevirksomheder kan bruge AI til at lette byrden af tungt arbejde – og få adgang til ekspertviden, der før kun var tilgængelig for de største aktører.

 

Related Articles

Industriområde bliver til fællesboliger i Birkerød

Industriområde bliver til fællesboliger i Birkerød

Pensionsselskabet Velliv har kastet sig over sit første fællesskabsorienterede boligprojekt. Det skal ligge i et tidligere industriområde. Af redaktionen Velliv og Nordstern fejrede d. 9. oktober rejsegilde på Vellivs Boligfællesskab Naboliv i Birkerød. Projektet...

TENDENS: Industriområde under transformation i Vejle

TENDENS: Industriområde under transformation i Vejle

Ved Flegmade i Vejle er 138 nye lejeboliger nu klar til indflytning i et område, der tidligere mest husede engrosbutikker. Nordstern står bag projektet, og de forventer mange flere af den slags projekter i fremtiden. Af redaktionen Boligerne er en del af Vejle...