december 13, 2024
Dokumentationskrav og miljøregler lægger pres på mestrene derude. Building News har talt med en af dem om markedssituationen. Arbejde er der nok af, men overskudsgraden er lav, lyder det. Og så er der alt for meget spild.
Af Ebbe Fischer
”Min virksomhed har overskud i dag, men det er svært at tjene mange penge i forhold til omsætningen. Folk synes, håndværk er dyrt, men når vi kigger på bundlinjen, er der ikke meget tilbage. Sidste år omsatte vi for 20 millioner kr. og havde et overskud på 500.000 kr.”
Tømrermester Alexander Tardini har 17 ansatte i sin forretning, og han oplever generelt, at kravene bare er steget.
En overgangsfase
At miljøkravene er skærpede, er godt, mener Alexander Tardini. Men de står langt fra alene.
”Der er masser af dokumentationskrav og kvalitetssikring, vi skal overholde,” fastslår han og påpeger, at det bare stiger:
”Vi ser mange flere krav og regler hele tiden, og f.eks. har alt det med asbest nok taget lidt overhånd. Det er nærmest blevet lidt en guldgrube for visse firmaer, som lukrerer på folks frygt for det. Rent miljømæssigt er der vel en overgangsfase fra, at man skal tage det alvorligt – men undgå at overreagere. Man skal finde et leje.”
Alt for meget spild
Miljøfokus er imidlertid kommet for at blive, og fremover vil vi se endnu mere fokus på bæredygtighed, forventer Alexander Tardini.
”Det helt store er, hvor mange fejl og hvor meget spild, der er i øjeblikket. Man river ned og bygger nyt – samt laver en masse fejl, som gør, at ting skal laves helt om efter korte perioder. Både pga. dårligt håndværk, men i den grad også pga. projekteringsfejl fra rådgiverne,” siger tømrermesteren.
Artiklen fortsætter længere nede
Renovering vil vinde frem
Alexander Tardini påpeger, at byggebranchen sætter et enormt klimaaftryk. Og her kan man simpelthen renovere meget mere, mener han.
”Vi har stadig kun set toppen af isbjerget, når det gælder bæredygtighed. Jeg tror på renovering fremfor nybyggeri. At rive alt ned og bygge op fra bunden, er ofte en større belastning for miljøet, end hvis man bevarer det, der kan reddes. F.eks. kan det være bedre at renovere et gammelt hus og acceptere en lidt højere varmeregning. Du kan varme et ældre hus op i ca 50. år for det miljøaftryk, det koster at bygge et nyt hus. Så lad os hellere renovere alt det gode håndværk vi har stående.”
Branchen skal leve op til ansvar
Pt. er der ikke så mange lovkrav til renovering. Og mange små håndværksmestre tænker ikke nærmere over det – og skifter bare tingene ud, ifølge Alexander Tardini.
”Man skal til at stoppe mere op og overveje: Behøver man skifte de vinduer? Kan de med fordel renoveres? Håndværkerbranchen har et kæmpe ansvar, som vi skal leve op til. Det skal vi gøre ved at tage stilling til de ting, vi modtager – og ikke være bange for at stille spørgsmål til, om det nu er det rigtige, som kunden i første omgang foreslår,” siger han.
Læs mere om Alexander Tardinis tilgang til faget:
Related Articles
Nyt partnerskab vil udvikle branchestandard for biodiversitet og efterlyser politisk handling
Tre store aktører går sammen om at opstille målemetoder for byggeriets påvirkning af biodiversiteten med særlig fokus på påvirkninger fra hele værdikæden. Målet er at skabe en fælles standard for byggebranchen, mens politisk bestemte rammebetingelser efterlyses....
Realdania vil fjerne spild i byggeriet for 5 mia. kr.
Samfundet kan spare milliardbeløb på mindsket materialespild på byggepladserne med fælles digitale løsninger og øget samarbejde, ifølge en analyse fra Realdania By & Byg. Samtidig er det muligt at høste store CO2-gevinster, viser forsøgsbyggeri. Værktøjerne findes...
Davidsen Tømmerhandel går ind i kampen for bedre affaldssortering på byggepladsen
100 tons plastikaffald. Så meget emballagefolie vil Davidsen Tømmerhandel indsamle i resten af 2024 med en ny take-back løsning. Løsningen skal sikre, at brugt emballage bliver indsamlet tættest på kilden - og genanvendt til nye byggematerialer og emballager. ...