Statens Kystpulje sender 150 mio. kr. til udsatte områder

december 13, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Arkivfoto:George Desipris

Otte projekter i områder, der er truet af oversvømmelser og erosion fra havet, får stort tilskud fra statens Kystpulje. Se projekterne her.

 

Af redaktionen/ef

Regeringen og partierne bag Grøn Fond (Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre) står bag aftalen om at afsætte 150 mio. kroner til kystpuljen i 2024, som nu bliver udmøntet i konkrete projketer (se nederst).

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Miljøministeriet.

 

Miljøminister retter fokus

Den nye klimavirkelighed med vildere vejr og hyppigere stormfloder understreger behovet for at styrke kystbeskyttelsen i landets kommuner, ifølge miljøminister Magnus Heunicke. Han udtaler:

”Alle fremskrivninger og scenarier, vi arbejder med, fortæller entydigt, at vi vil få flere kraftige nedbørshændelser og et stigende havniveau, som især truer vores kystområder. Stormfloder, som statistisk forekommer hvert 20. år, bliver en hændelse, der kan ske hvert eller hvert andet år i slutningen af århundredet. Derfor støtter vi en række projekter, som vil hjælpe kommunerne til at beskytte udsatte områder lokalt mod oversvømmelser.”

 

Projekter på tegnebrættet

De projekter, der får støtte, er udvalgt efter Kystdirektoratet har gennemgået de 11 ansøgninger, som er modtaget fra kommuner over hele landet. Kystpuljen prioriterer de projekter, som er længst fremme i planlægningen, og hvor risikoreduktionen er størst.

Siden 2020 frem til og med 2024 har Kystpuljen været på i alt 580 mio. kroner, og der er givet 46 tilskud til 30 kommuner fordelt på 38 projekter. Puljen 2024 dækker op til 40 procent af et projekts anlægssum dog maksimalt op til 30 mio. kr. per projekt.

 

Her er de otte projekter, der får støtte fra Kystpuljen i 2024:

ProjektStøtteberettiget anlægsudgifterTilsagn, mio. kr. Indhold
Vadehavet
”Sønderho digeprojekt på det sydlige Fanø”, Fanø Kommune23,7 mio. kr.9,5 mio. kr.Projektets formål er at beskytte Sønderho samt områder nord og syd for byen mod oversvømmelse ved at forstærke, forlænge og forhøje det eksisterende dige.
Erosion
”Sandfodring på Hjørring Kommunes vestvendte kyst”, Hjørring Kommune15,8 mio. kr.6,3 mio. kr.Projektet omfatter sandfodring på samlet 8,8 kilometer erosionsramt strækning. Primært ved sommerhusområderne Nr. Lyngby, Mårup, nord for Lønstrup fra Harrerenden til Udemarken og ud for Nørlev-Skallerup-området
Oversvømmelse

”Dragør klimarobust kystkommune”

Dragør, Dragør Kommune

121 mio. kr.30 mio. kr.Dragør Kommune vil frem mod 2030 lave et kystbeskyttelsesprojekt langs hele Dragørs 13 kilometer lange kystlinje for at yde en samlet beskyttelse af Dragør Kommune, primært mod stormflod og i mindre grad mod erosion.

”Højvandsport i Nakskov – En stormflodsbarriere til sikring af by og borgere”,

Lolland Kommune

274,9 mio. kr.27,6mio. kr.Kystbeskyttelsesanlægget består af en højvandsport med tilhørende landanlæg og et mindre dige, som samlet kan lukke indsejlingen til Nakskov Havn i tilfælde af højvande og sikre Nakskov by mod oversvømmelser.
”Stormflodsbeskyttelse af Vejle by og havn”, Vejle Kommune31,5 mio. kr.12,6 mio. kr.Projektet omhandler blandt andet etablering af forlandsdannelse, et dige, højvandsmur og varslingsaktiveret skydeport/låge.
Oversvømmelse og erosion

”Fremtidens kystbeskyttelse i Køge Bugt Strandpark”

Vallensbæk, Greve, Brøndby, Ishøj kommuner

56,9 mio. kr.22,8 mio. kr.Anlægget vil tage udgangspunkt i den eksisterende linjeføring i Køge Bugt Strandpark, og er baseret på samme naturbaserede tilgang som det eksisterende med plads til rekreative aktiviteter, natur og dernæst til afvanding af vandløbsopland.
”Stormflodssikring Faaborg”, Faaborg-Midtfyn Kommune27,8 mio. kr.11,1 mio. kr.Kystbeskyttelsen udgør en højvandsmur og stormflodsporte i kanalens mundinger, hvilket vil beskytte byen mod en 100-års hændelse i 2050.
”Kystbeskyttelse af Strøby Egede”, Stevns Kommune64,8 mio. kr.25,9 mio. kr.Projektet omhandler erosions- og højvandssikring af Strøby Egede og Strøby Ladeplads. En strækning handler om højvandsbeskyttelse i en kombination af jorddiger, terrænhævninger og højvandsmure. En anden strækning handler om sandfodring foran skråningsbeskyttelse og lokale diger ved et lavtliggende bagland.

 

Kilde: Miljøministeriet

 

Related Articles

Vordingborg Kommune godkender projekt mod stormflod

Vordingborg Kommune godkender projekt mod stormflod

Kommunalbestyrelsen i Vordingborg Kommune har besluttet at sætte skub i et projekt, der skal beskytte kystlinjen omkring Præstø by via diger og højvandsmure.   Af redaktionen/ef Sidste år i oktober stod vandet i knæhøjde, mens ødelagte møbler flød ind på cafér og...