december 23, 2024
En aktør, som selv agerer bæredygtigt, fortæller her, hvor de lavthængende frugter er, når det kommer til spild. Hvis man får styr på sin affaldssortering, er man kommet langt, lyder det.
Af Ebbe Fischer
”Når jeg træder ud af min faglige boble, bliver det tydeligt, hvor lidt bæredygtighed stadig fylder i branchen generelt.”
Sådan siger tømrermester Anders Mainz. Han virksomhed er langt fremme ift. at agere grønt – han er således en af landets mest innovative tømrere, når det kommer til at benytte biobaserede materialer.
Efterlyser mere affaldssortering
Ifølge Anders Mainz kræver det en fælles indsats og ressourcer at rykke på tingene, mens mange vælger kun at gøre det absolut nødvendige. “Det er en farlig vej, da vi har brug for at ændre kurs, hvis branchen skal blive mere bæredygtig,” siger Anders Mainz.
Han peger på, at affaldssortering hurtigt kan rykke en masse.
”Noget af det enkleste, vi kan gøre, er at fokusere på affaldssortering. Byggebranchen står for 40 procent af alt affald, og meget går til spilde. For eksempel bliver 20 procent af nye gipsplader typisk smidt ud ved større renoveringer,” påpeger han og tilføjer:
”Hvis man i det mindste sorterer affaldet og genbruger materialer, samt planlægger klogt, kan der spares meget.”
Biobaserede løsninger ikke altid dyrere
Ift. hans egen ekspertise inden for biobaserede løsninger erkender Anders Mainz, at de kan være dyrere, men ikke altid. Og så peger han på, at der også er fordele.
”Kvaliteten er højere, både i forhold til levetid og indeklima. Selv svanemærkede produkter har dårligere indeklima end biobaserede løsninger, som ofte hjælper personer med astma og allergier,” siger han og uddyber:
”Økonomisk set kan prisen måske være 20 procent højere på mindre projekter, men det udlignes ofte på større byggerier på grund af reduceret arbejdstid. Byggeprincipperne er enklere, og levende materialer bidrager med sjæl og atmosfære fra dag ét.”
Anders Mainz har med sit firma opnået et mål om at implementere 80 procent biobaserede løsninger inden for de rammer, kunderne giver.
“Et eksempel er et hus i Melby, hvor vi bygger en hovedbygning til forpagterne, som er 100 procent biobaseret. Projekter som dette viser, hvordan vi kan optimere og levere høj kvalitet.”
Related Articles
”Voksende dokumentationskrav har ikke gjort det nemmere at være selvstændig”
Dokumentationskrav og miljøregler lægger pres på mestrene derude. Building News har talt med en af dem om markedssituationen. Arbejde er der nok af, men overskudsgraden er lav, lyder det. Og så er der alt for meget spild. Af Ebbe Fischer ”Min virksomhed har...
Nyt partnerskab vil udvikle branchestandard for biodiversitet og efterlyser politisk handling
Tre store aktører går sammen om at opstille målemetoder for byggeriets påvirkning af biodiversiteten med særlig fokus på påvirkninger fra hele værdikæden. Målet er at skabe en fælles standard for byggebranchen, mens politisk bestemte rammebetingelser efterlyses....
Realdania vil fjerne spild i byggeriet for 5 mia. kr.
Samfundet kan spare milliardbeløb på mindsket materialespild på byggepladserne med fælles digitale løsninger og øget samarbejde, ifølge en analyse fra Realdania By & Byg. Samtidig er det muligt at høste store CO2-gevinster, viser forsøgsbyggeri. Værktøjerne findes...