januar 2, 2025
For at komme byggespild til livs skal fokus være på renovering frem for altid at skifte ud til nyt. Og det er en metalitetsændring, der skal helt ud hos den enkelte håndværker, mener en erfaren mester.
Af Ebbe Fischer
Miljøfokus er kommet for at blive, og vi vil snart se langt større fokus på bæredygtighed helt ud hos alle håndværkere. Det forventer Alexander Tardini, som har været selvstændig tømrer siden 2006.
Han peger på et problem i branchen:
”Det helt store i dag er, hvor mange fejl og hvor meget spild, vi ser. Man river ned og bygger nyt – samt laver en masse fejl, som gør, at ting skal laves helt om kort efter. Dels pga. dårligt håndværk, men i den grad også pga. projekteringsfejl fra rådgivernes side,” siger han.
Artiklen fortsætter længere nede
Renovering vil vinde frem
Alexander Tardini påpeger, at byggebranchen sætter et enormt klimaaftryk.
Og her kan man simpelthen renovere meget mere, mener han.
”Jeg tror på renovering frem for nybyggeri. At rive alt ned og bygge op fra bunden er ofte en større belastning for miljøet, end hvis man bevarer det, der kan reddes. F.eks. kan det være bedre at renovere et gammelt hus og acceptere en lidt højere varmeregning. Du kan varme et ældre hus op i ca 50. år for det miljøaftryk, det koster at bygge et nyt hus. Så lad os hellere renovere alt det gode håndværk, vi har stående.”
Også mindre aktører skal leve op til ansvar
Pt. er der ikke så mange lovkrav til renovering. Og mange små håndværksmestre tænker ikke nærmere over det – de skifter bare tingene ud, ifølge Alexander Tardini.
”Man skal til at stoppe mere op og overveje: Behøver man skifte de vinduer? Kan de med fordel renoveres? Håndværkerbranchen har et kæmpe ansvar, som vi skal leve op til. Det skal vi gøre ved at tage stilling og ikke være bange for at stille spørgsmål til, om det nu er det rigtige, kunden foreslår i første omgang,” siger han.
Related Articles
Specialist: Vi kan let minimere meget byggespild
En aktør, som selv agerer bæredygtigt, fortæller her, hvor de lavthængende frugter er, når det kommer til spild. Hvis man får styr på sin affaldssortering, er man kommet langt, lyder det. Af Ebbe Fischer ”Når jeg træder ud af min faglige boble, bliver det...
Branchen forventer boom i certificerede asbestopgaver
Der ligger gode penge i at blive autoriseret til asbestopgaver, når de nye regler træder i kraft d. 1. januar 2025. Nordjyske S.P. Jensen er en af de pt. 230 firmaer, der er autoriseret af Sikkerhedsstyrelsen, og virksomheden har opgraderet for at være klar til...
”Voksende dokumentationskrav har ikke gjort det nemmere at være selvstændig”
Dokumentationskrav og miljøregler lægger pres på mestrene derude. Building News har talt med en af dem om markedssituationen. Arbejde er der nok af, men overskudsgraden er lav, lyder det. Og så er der alt for meget spild. Af Ebbe Fischer ”Min virksomhed har...