Her er vinderprojektet til idékonkurrencen Fingerplan 2.0

januar 20, 2025

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Foto: Ricardo Utsumi

Tegnestuen Vandkunsten vinder arkitektkonkurrencen Fingerplan 2.0 med projektet ‘En decentral organisme vokser frem’.

Af Ebbe Fischer

Den klassiske københavnske byplan, Fingerplanen, blev sidste år udfordret da Arkitektforeningen udskrev en åben idékonkurrence med 250.000 kr. i præmie via støtte fra Dreyers Fond.

Fem tegnestuer gik videre i konkurrencens fase to – og et enigt dommerpanel bestående af arkitekter, byplanlæggere og borgmestre fra tre hovedstadskommuner, har i januar 2025 udpeget vinderne. Og det blev altså Tegnestuen Vandkunsten, mens COBE og MASU Planning får en delt 2. præmie. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Samlet vision

Begrundelsen er bl.a., at vandkunsten serverer en samlet vision og et inspirerende løsningskatalog. Vi giver ordet til dommerne:

”Vinderprojektet i Fingerplan 2.0-konkurrencen skiller sig ud ved at levere en ambitiøs og konkret plan for en helhedsorienteret udvikling af hovedstadsområdet fremadrettet. Projektet med titlen ’En decentral organisme vokser frem’, tager hele den måde vi planlægger byer på op til revision og lægger op til at udviklingen fremover sker på vandets og naturens præmisser. Det involverer både kystbeskyttelse, stop for bebyggelse i lavlandsområder og – på lidt længere sigt – tilbagetrækning fra særligt udsatte områder og kyststrækninger.”

Vender udfordring

Dommerne betoner, at vandkunsten vender udfordringer med stigende havvand, trængsel på vejene og manglende liv i hovedstadens udkant til nye potentialer. Et nyt dige foreslås fra Charlottenlund i nord til Køge i syd. Det står som værn mod vandet, men skaber samtidig et nyt kystlandskab med skær og rev, strandeng, badebroer og flydende pontonboliger. På land får både skov og fjord lov til at brede sig, og nye attraktive boligområder, med pælehuse, bofællesskaber og tiny houses skyder op.

 

S-tognettet udbygges

Selve fingerplanstruturen med S-togsnettet bevares og udbygges, og der fortættes nær stationerne og i parcelhusområderne. Den kollektive trafik styrkes for at reducere både trængsel og CO2-udslip fra biltrafikken. Desuden etableres et finmasket net af supercykelstier, og hurtigbusforbindelser indføres på tværs af ‘fingrene’. På den måde frisættes plads til at omforme de større indfaldsveje, parkeringspladser m.v. til nye grønne byrum. I forslaget er dette eksemplificeret ved Hillerødmotorvejen, der omdannes til ny bygade ind mod Københavns centrum.

 

Stort idékatalog

Vandkunstens forslag rummer et omfattende idékatalog og giver nye og spændende bud på alt fra styrket sammenhæng i den regionale landskabsbearbejdning til en ny boliglov, der fremmer den blandende by, samt en ny politisk organisering i hovedstadsområdet, der både styrker den lokale selvbestemmelse og samarbejdet på tværs af kommuner.

Jan Albrechtsen, partner i Vandkunsten, udtaler:

“Det går jo ikke længere – der er brug for en ny fortælling og et nyt blik på planlægningen, en helhedstænkning, der adresserer de store udfordringer, vi står overfor i Danmark og i Hovedstadsregionen. Vi mener der oplagt er behov for en samlende strategi for de kommende års udvikling. En strategi, der kan skabe nye positive fortællinger og billeder på en fremtid, hvor de store udfordringer med oversvømmelser, CO2-udledning og biodiversitetskrise får reel indflydelse på byudviklingen. En strategi, hvor vi udvikler nye løsninger, der positivt peger på de mange potentialer, der ligger i udfordringerne. Vi er derfor utroligt stolte over at vores forslag udpeges som vinder og glæder os til at deltage i den fortløbende debat – og vil gerne benytte lejligheden til at takke Arkitektforeningen og alle andre gode kræfter, der har søsat dette initiativ.”

Vandkunstens Team består af: Jan Albrechtsen, Pernille Schyum Poulsen, Morten Dam Feddersen, Jakob Harry Hybel, Sam Coolidge, Daniel Rea Kragerskov, Sara Ettrup, Olivia Thomsen Samarbejder: Anna Aslaug Lund, Peter Stanley, Mats Olsson m.fl.

 

Related Articles

Ingen resultater fundet

Siden du anmodede om kunne ikke findes. Prøv at præciser din søgning, eller brug navigationen ovenfor til at lokalisere indlægget.