Hver tredje boligejer tvivler på kvaliteten og holdbarheden af mere bæredygtige materialer

februar 19, 2025

Foto: Mogens Fisker - Timberman

Foto: Mogens Fisker - Timberman

Selvom flere danskere prioriterer bæredygtighed, og det er nødvendigt for byggebranchen at overgå til fornybare ressourcer, peger 37 procent af danske boligejere på tvivl om kvalitet og holdbarhed som en barriere for at anvende mere bæredygtige materialer. Det viser en undersøgelse, som Voxmeter har foretaget for gulvvirksomheden Timberman.  

Af redaktionen / mq

I byggebranchen vinder mere bæredygtige materialer og løsninger fortsat større indpas, og alligevel er flere end hver tredje boligejer skeptiske overfor materialernes ydeevne og levetid. 

Det indikerer en repræsentativ undersøgelse, som Voxmeter har udført for gulvvirksomheden Timberman. Her har 37 procent af de 2.037 adspurgte boligejere peget på ’tvivl om kvalitet og holdbarhed’ som en af de tre største barrierer for at vælge mere bæredygtige løsninger, og kun ’høje omkostninger’ anses som en større udfordring.

– At der er så udbredt en tvivl blandt danske boligejere indikerer, at vi stadig som branche har et stykke arbejde foran os for at vinde forbrugernes tillid til de mere bæredygtige materialer. Biobaserede materialer som fx træ, kork eller halm kan naturligvis ikke bruges i enhver sammenhæng, men når de bliver brugt, og det giver mening, er det vigtigt, at der er en tillid til holdbarheden af dem, siger Mogens Fisker, adm. direktør i Timberman.

En af de største barrierer for udbredelsen af biobaserede byggematerialer er ifølge seniorforsker ved Aalborg Universitet Torben Valdbjørn Rasmussen, at der fortsat er mangel på vejledninger og dokumentation: 

– Byggevejledninger og teknisk fælleseje, som er et sæt redskaber for god byggeskik, er afgørende for at skabe tillid til anvendelsen af biobaserede byggematerialer. Hvis håndværkere ikke har adgang til klare anvisninger og vejledninger, og derfor ikke kan se hvordan materialerne byggeteknisk skal anvendes, kan de ikke uden selv at tage ansvar, udstede garantier på deres arbejde, hvilket er afgørende i tvister og for dem som skal forsikre og finansiere et byggeri. Derfor er vejledninger, anvisninger og dokumentation for korrekt anvendelse af materialerne vigtigt at få udarbejdet for at kunne normalisere brugen af biobaserede materialer, forklarer han.

De fire nye byggevejledninger, der efter planen præsenteres i efteråret 2025, kan blandt andet være med til at bygge bro mellem forskning og praksis, og det kan bidrage til, at flere håndværkere og bygherrer begynder at anvende biobaserede materialer eller gør det i højere grad. 

– Der bliver heldigvis udviklet mange løsninger med biobaserede materialer, men det tager tid og er omkostningstungt at få dokumenteret korrekt anvendelse af dem. Derfor findes der ikke samme mængde anvisninger, vejledninger og dokumentation som på konventionelle materialer, der er et stort kendskab til og har været anvendt i mange år, siger Torben Valdbjørn Rasmussen og tilføjer:

– Den forskel skal vi have udlignet – og vi har faktisk ikke et valg. Det er nødvendigt at overgå til fornybare ressourcer, og det er også muligt. Kigger vi eksempelvis på vores naboer i Sverige, har man i mange år i vid udstrækning anvendt træ og andre biobaserede materialer, så det er muligt også at sikre deres anvendelse og ydeevne indenfor dansk lovgivning og byggeteknik med samme robusthed som den vi forventer i dag, som skaber tillid og mindsker skepsis. 

Undersøgelsen viser desuden, at syv ud af ti boligejere ser holdbarhed som et af de tre vigtigste parametre i deres valg af materialer. Derfor skal fokus ifølge Mogens Fisker også være på at skabe holdbare løsninger:

– Holdbarhed betyder mest i valget af materialer, hvis vi kigger på undersøgelsens resultater. Og når vi ser på tidligere års undersøgelser, peger flere på det nu end for et og to år siden, hvor det var omtrent 64 procent, der så holdbarhed som et af de tre vigtigste parametre. Det fortæller os, at tilliden til holdbarheden af materialer, herunder biobaserede, er helt centralt, og det skal vi i branchen have for øje, lyder det afsluttende fra ham

Hele undersøgelsen her

Related Articles

De tre finalister til Årets Lavemissions Træbyggeri 2024

De tre finalister til Årets Lavemissions Træbyggeri 2024

I et tæt felt med flere spændende byggerier kan foreningen Træ i Byggeriet nu løfte sløret for de tre finalister, der skal dyste om prisen Årets Lavemissions Træbyggeri 2024. Fælles for de tre projekter er, at de alle udmærker sig ved at have et højt ambitionsniveau,...

Rekordhøj mængde genbrugsasfalt i Danmark

Rekordhøj mængde genbrugsasfalt i Danmark

Genanvendelsen af asfalt i Danmark har nået et historisk højt niveau. I 2024 er der brugt 1.143.007 tons genbrugsasfalt, hvilket er mere end nogensinde før. "Vi har aldrig brugt så stor en mængde genbrugsasfalt i produktionen som i 2024. Det understreger...