marts 27, 2025

Foto: Stark Næstved
I et tæt felt med flere spændende byggerier kan foreningen Træ i Byggeriet nu løfte sløret for de tre finalister, der skal dyste om prisen Årets Lavemissions Træbyggeri 2024. Fælles for de tre projekter er, at de alle udmærker sig ved at have et højt ambitionsniveau, et lavt klimaaftryk og et spændende design.
Af redaktionen
Siden 2022 har foreningen Træ i Byggeriet hyldet de byggerier, der er til stor inspiration for resten af byggebranchen, med prisen Årets Lavemissions Træbyggeri. Prisen tildeles de byggerier, der har anvendt træ som byggemateriale, og som har et højt ambitionsniveau, et lavt klimaaftryk og et spændende design. I den forbindelse kan foreningen nu offentliggøre de tre finalistprojekter, der skal dyste om prisen Årets Lavemissions Træbyggeri 2024.
– Klimadagsordenen fylder mere end nogensinde, og som en af de brancher med størst CO2-aftryk har byggeriet et særligt ansvar for at finde løsninger, der reducerer belastningen på miljøet. Med Årets Lavemissions Træbyggeri ønsker vi at sætte fokus på de projekter, der viser vejen ved både at minimere klimaaftrykket og samtidig bidrage positivt til nytænkning i design af bygninger. Årets tre finalister er stærke eksempler på, hvordan man kan kombinere ansvarligt materialevalg, ambitiøse designløsninger og bæredygtig udvikling, siger Lauritz Rasmussen, sekretariatsleder i Træ i Byggeriet.
Stark i Næstved
Den første finalist er erhvervsbyggeriet Stark i Næstved, som er en trælast bestående af to bygninger i hver to etager, der indeholder butik, drive in-lager, varmelager, personalerum og en logistikhal. Bygningerne er otte meter høje, med store markante udhæng, der beskytter facaden, og de bærende konstruktioner er udført i limtræ i en søjlebjælkekonstruktion, og hvor der både i tag og facade er anvendt trækassetter.
– I Næstved har man formået at skabe et erhvervsbyggeri, der forener funktionalitet og æstetik med tydelige klimahensyn. Byggeriet rummer flere innovative løsninger – blandt andet facadebeklædningen, som er udført i kasseret træ. Det giver materialerne nyt liv og reducerer spild, fortæller Lauritz Rasmussen og fortsætter:
– Projektet er således et stærkt eksempel på, hvordan erhvervsbyggerier kan tænkes mere klimavenligt. Det viser, at der er et stort potentiale i at gentænke både materialevalg og byggemetoder med fokus på ressourceudnyttelse og lavt klimaaftryk og er dermed et forbillede for fremtidens erhvervsbyggerier.
Kontorbyggeriet WoodHub i Odense
I Odense finder man den anden finalist, nærmere bestemt kontorbyggeriet WoodHub. Det er et statsligt kontorknudepunkt med plads til otte styrelser og 1.600 arbejdspladser, hvor stueetagen rummer borgervendte funktioner og offentlig adgang til kontorhusets indre haveanlæg.
– Woodhub er et fremragende eksempel på, hvordan træ kan erstatte traditionelle materialer som stål og beton i stor skala. Som Danmarks hidtil største træbyggeri viser projektet, hvordan bærende limtræsøjler, CLT-dæk og trækassetter med færdigmonterede vinduer ikke blot reducerer klimaaftrykket, men også åbner for helt nye muligheder inden for moderne byggeri, fortæller Lauritz Rasmussen.
– Når man vælger træ som det bærende konstruktionsmateriale i et byggeri af denne størrelse, sender det et stærkt signal om, at træ kan spille en central rolle i omstillingen til en mere klimavenlig byggebranche. WoodHub viser, at man kan nedbringe CO2-udledningen markant uden at gå på kompromis med hverken funktionalitet, fleksibilitet eller et sundt indeklima med masser af dagslys.
Daginstitution på Mosevej i Kolding
Den tredje finalist er et institutionsbyggeri til omkring 48 vuggestuebørn og 44 børnehavebørn på Mosevej i Kolding. Institutionen er opført som modulbyggeri, hvor samtlige konstruktioner er udført i træ, inklusive facadebeklædning.
– Daginstitutionen i Kolding er blandt de tre finalister, fordi det er et fremragende eksempel på, hvordan man kan forene et lavt CO2-aftryk med kort opførelsestid, høj funktionalitet og et design, der viser nytænkning i byggeri med boksmoduler. Byggeriet er designet med fire klynger i vifteform, som skaber optimale rammer for både børn og pædagoger og viser dermed, hvordan gennemtænkt og funktionelt design kan spille godt sammen med klimahensyn, siger Lauritz Rasmussen.
– Den nye institution er desuden Svanemærket, hvilket er et udtryk for, at det i hele byggeriets livscyklus lever op til vigtige miljøparametre. Det gælder alt fra lavt energiforbrug og godt indeklima til eksempelvis nøje gennemtænkt brug af kemikalier.
Vinderen af Årets Lavemissions Træbyggeri 2024 vil blive præsenteret på konferencen Build in Wood, som finder sted den 20. og 21. maj 2025.
Fakta 1:
STARK i Næstved
Erhvervsbyggeri: trælast
Samlet klimapåvirkning: 7,7 kg CO2-ækv./m2/år (foreløbig)
Areal: 10.529 m2
Bygherre: STARK Danmark
Entreprenør: Amatech A/S
Arkitekt: Sweco Architects
Ingeniør: Sweco Danmark A/S
Fakta 2:
WoodHub i Odense
Kontorbyggeri: Seks etager
Samlet klimapåvirkning: 8,3 kg CO2-ækv./m2/år
Areal: 31.000 m2
Bygherre: Bygningsstyrelsen
Entreprenør: NCC
Arkitekt: C.F. Møller Architects
Ingeniør: Artelia
Fakta 3:
Daginstitution på Mosevej i Kolding
Institutionsbyggeri: Integreret børneinstitution med fire vuggestuegrupper
Samlet klimapåvirkning: 7,5 kg CO2-ækv./m2/år
Areal: 1.300 m2
Bygherre: Kolding Kommune
Entreprenør: Design Modul, Egtved
Arkitekt: Tegnestuen Mejeriet A/S Kolding
Ingeniør: Ingeniørfirmaet Rønslev, Horsens
Bedømmelseskriterier
Formålet med prisen er at anerkende aktører indenfor byggebranchen, der opfører byggeprojekter med udgangspunkt i træ, som samtidig har fokus på, at byggeriet opføres med et lavt CO2-aftryk i lavemissionsklassen. For at blive nomineret til Årets Lavemissions Træbyggeri 2024 skal følgende kriterier kunne opfyldes:
For at blive nomineret til Årets Lavemissions Træbyggeri skal følgende kriterier kunne opfyldes:
- Byggeriet skal være et dansk byggeri, der er under opførelse eller færdiggjort i 2024
- Byggeriet skal være et træbyggeri
- Byggeriet skal have en deklareret LCA-beregning (livscyklusanalyse) iht. gældende BR18 regler udført med LCAbyg
- Byggeriets CO2-aftryk skal opfylde kravene til lavemissionsklassen. Foreningen har på baggrund af den nye differentiering mellem bygningskategorier i lavemissionsklassen for 2025 lavet følgende vægtet omregning af 2023-lavemissionsklassen, som skal opfyldes:
- Enfamiliehuse, rækkehuse og tiny houses: <7,4 kg CO2 ækvivalenter/m2/år
- Etageboliger: <8,4 kg CO2 ækvivalenter/m2/år
- Kontorbygninger: <8,4 kg CO2 ækvivalenter/m2/år
- Institutioner: <8,8 kg CO2 ækvivalenter/m2/år
- Andet nybyggeri: <8,8 kg CO2 ækvivalenter/m2/år
- Byggeriet skal helst være DGNB-certificeret eller på anden måde miljøcertificeret.
Related Articles
ANPR NYT ! Gammel Forbrugerombudsmand kritikerer NY Forbrugerombudsmand
Danske Private Parkeringsselskabers Brancheforening (DPPB) har anmodet om en juridisk vurdering af lovligheden af brugen af ANPR-kontrolsystemet (Automatic Number Plate Recognition). Formålet er at afgøre, hvorvidt den gældende lovgivning forhindrer anvendelsen af...
Rekordhøj mængde genbrugsasfalt i Danmark
Genanvendelsen af asfalt i Danmark har nået et historisk højt niveau. I 2024 er der brugt 1.143.007 tons genbrugsasfalt, hvilket er mere end nogensinde før. "Vi har aldrig brugt så stor en mængde genbrugsasfalt i produktionen som i 2024. Det understreger...
Rollemodeller baner vejen for flere kvinder i bygningskonstruktørfaget
Signe Sørensen er netop startet i praktik hos Concept Living i midtjyske Engesvang som en del af sin uddannelse som bygningskonstruktør på VIA University College i Aarhus. Dermed går hun imod strømmen på bygningskonstruktøruddannelsen, hvor andelen af kvindelige...