Manglende autorisation ved asbestarbejde kan koste dyrt

april 8, 2025

Foto: Af Asbest - Dansk Håndværk

Foto: Af Asbest - Dansk Håndværk

Virksomheder, der arbejder med asbest uden autorisation, lever livet farligt – ikke bare med hensyn til medarbejdernes sundhed, men også økonomisk i forhold til de store omkostninger og mulige erstatningsansvar, de risikerer at pådrage sig, hvis en bygning forurenes med de farlige støvfibre under arbejdet.

Af redaktionen /mq

– Konsekvensen er ikke blot bøder. Man risikerer også at stå med det økonomiske ansvar for oprydning og rengøring af en hel bygning, hvis man ser stort på kravet om autorisation. Det kan betyde, at man skal erstatte forurenet inventar, gulvtæpper, møbler, tekstiler og andet indbo, der ikke kan rengøres. Dertil kommer en professionel rengøring af hele huset og genhusning af beboerne, mens det foregår. Og i det øjeblik man bliver straffet og får en bøde for overtrædelse af reglerne, og opdager, at man burde få sig en autorisation, er man forhindret i at få den de næste tre år.
 
Sådan lød advarslen fra Rex Andersen fra Byggeriets Kvalitetskontrol i torsdags på Dansk Håndværks webinar om asbest. Her kunne de medlemsvirksomheder, der overvejer at søge autorisation, spørge ind til kravene, så de kunne bedømme, om det var relevant for dem at blive certificerede.
 
Asbest findes mange steder
Dels er selve omkostningerne ved at have en autorisation mindre, end de fleste tror, og dels er den nødvendig, hvis man ikke vil stoppe midt i en opgave og overlade den til en kollega med autorisation.
 
Man støder nemlig på asbest i et utal af byggematerialer. Også på steder, hvor man ikke forventer det, forklarede Rex Andersen.
 
– Man risikerer at støde på asbest i fliseklæb, slidlag på betongulve, terrazzogulve, maling, puds, loftplader, facadebeklædning, indvendig vægbeklædning som fiberplader, brandsikring, fuger, vinylgulve, teknisk isolering i rør, kedler og tanke—for blot at nævne nogle af stederne. Selv om man ikke forventede det, da man gav tilbud på en opgave, er der risiko for at støde på asbest, når arbejdet først er i gang. Derfor har man pligt til at undersøge, om der er asbest i de materialer, man skal arbejde med, inden man går i gang med arbejdet, hvis der er den mindste mistanke om asbestforekomst, understregede Rex Andersen.
 
Fokus på særlige faggrupper
Webinaret var det første, hvor Dansk Håndværk tilbød medlemmerne at få overblik over de præcise krav og omkostninger ved autorisation og at spørge ind til det konkrete arbejde med asbest. Men det bliver bestemt ikke det sidste.
 
– Det er mit indtryk, at deltagerne virkelig fik en viden, de havde brug for. Spørgelysten var så stor, at vi i de kommende måneder vil gentage webinaret med fokus på skiftende faggrupper. Alt efter om virksomheden udfører tømrerarbejde, murerarbejde eller opgaver, der inkluderer VVS og tekniske installationer, skal de have mulighed for at få svar om behovene for netop deres fagområde, fortæller Dansk Håndværks direktør Morten Frihagen.

Related Articles

Konsolidering i gang: Ny ejer af Helge Frandsen Stilladser

Konsolidering i gang: Ny ejer af Helge Frandsen Stilladser

Efter 34 år ved roret har Peter Sven Sørensen valgt at overdrage ejerskabet af Helge Frandsen Stilladser A/S til Knud Bay Højland. Skiftet træder i kraft den 1. april 2025 og markerer både et generationsskifte og begyndelsen på en ambitiøs konsolideringsstrategi i den...

De tre finalister til Årets Lavemissions Træbyggeri 2024

De tre finalister til Årets Lavemissions Træbyggeri 2024

I et tæt felt med flere spændende byggerier kan foreningen Træ i Byggeriet nu løfte sløret for de tre finalister, der skal dyste om prisen Årets Lavemissions Træbyggeri 2024. Fælles for de tre projekter er, at de alle udmærker sig ved at have et højt ambitionsniveau,...