januar 15, 2024
Tyveri af maskiner og værktøj på byggepladser er et stigende problem, og der bliver stjålet for omkring 600 mio. kr. årligt. Det vigtigste er at identificere en ansvarlig, ifølge en specialist. Desuden kan bl.a. værktøjssporing være en hjælp.
Af Ebbe Fischer
Forebyggelse af tyveri på byggepladser handler for det første om altid at vurdere sin risiko. Og så sørge for, at der er én person på det pågældende byggeri, som har ansvaret for sikkerheden – så det ikke falder imellem stolene.
Det er beskeden fra Kasper Skov-Mikkelsen, direktør i SikkerhedsBranchen. En interesseorganisation, der består af 260 virksomheder.
”Vi ønsker at sætte fokus på emnet i 2024, for her er virkelig et hul i kriminalitetsbekæmpelsen med tyveri for omkring 600 mio. kr. årligt, og der er meget stor forskel på, hvordan byggepladserne håndterer det. Vi ved, at hvis tyvene opdager, at der bliver igangsat en reaktion, så stresser det dem voldsomt. Og de vil ofte gå videre,” forklarer han.
Tænk leverandørerne ind
Når man har udpeget en ansvarlig på byggepladsen, er de næste træk at tænke byggeriet grundigt igennem.
”Her skal man også tænke leverandørerne ind,” siger Kasper Skov-Mikkelsen og uddyber:
”Det er vigtigt at tænke udefra og ind og se på pladsen med en tyvs øjne. Her skal man skelne imellem sikringstiltag og alarmering. Når du ser det udefra, er det smart med noget perimetersikring til en start – at man installerer hegn og porte, så man viser, at der ikke er almindelig adgang,” uddyber han.
Synergier: En vagt kan bruges til flere ting
En nattevagt er desuden en optimal løsning, så man har reaktionen lige ved hånden.
Men Kasper Skov-Mikkelsen erkender, at det kan være dyrt, særligt hvis man kun benytter vagten til én funktion.
”En vagt kan f.eks. også holde lidt styr på, hvad der kommer ind og ud og holde lidt øje med, at man f.eks. ikke kører sindssygt på pladsen. En vagt kan bruges til mange ting udover sikkerhed ift. tyveri,” siger direktøren.
Cellesikring fungerer ofte
Dernæst kan man se på cellesikring, og det er optimalt, hvis man har nogle containere stående, der kan låses af.
”Der kan jo være alarmer på containeren, men først og fremmest en containerbom – en stålbom, så man låser de to døre og fløje, så de ikke kan brydes op,” siger Kasper Skov-Mikkelsen.
Værktøjssporing er populært
Kasper Skov-Mikkelsen bemærker desuden, at man kan investere i mærkningssystemer, og her kan man mærke både synligt og usynligt. Eksempelvis med GPS i større, dyre maskiner.
En af de virksomheder, der fører mærkningssystemer, er Milwaukee El-værktøj, der bl.a. fører et Bluetooth® netværkssporingssystem. Det hedder One-Key og viser de tilsluttede værktøjers senest sete placeringer.
Her kan man markere et manglende værktøj, og netværket hjælper, med at finde det. Signaler fra enheder inden for rækkevidde af værktøjet udpeger dets placering – også selvom batteriet er fjernet.
Guide til byggepladsen
I samarbejde med forsikringsselskabernes organisation vil SikkerhedsBranchen nu se på en udvidet vejledning om byggepladssikring med en klar oversigt.
”I dag siger Sikringsguiden bare, at man kan gøre sådan her og sådan her. Men vi vil gerne udvide med mere teknisk forklaring på, hvad er der skal til for at sikre byggepladsen. Samtidig med, at man overholder love og regler på området. Her er noget af det, der er meget oppe i tiden, f.eks. videoovervågning. Men man skal være opmærksom på lovgivningen omkring kameraovervågning, og man rammer ind i GDPR-lovgivningen på feltet,” siger Kasper Skov-Mikkelsen.
Related Articles
Rapport peger på påtrængende klimabyggerier i Storkøbenhavn – dyre diger på vej
Sund & Bælt har udgivet en rapport, der peger på, at porte ved Kalveboderne og højere diger på Avedøre Holme er en mulig løsning som værn mod fremtidige oversvømmelser. Nu skal der laves flere analyser og findes en model for finansiering. Af redaktionen...
”Det skal være meget nemmere at komme af med asbestaffald”
Det er alt for besværligt at komme af med asbest, fordi hver kommune har egne regler på området og lange behandlingstider. Risikoen er derfor, at nogle dumper det i naturen. Sådan lyder det fra en tømrermester, som er vant til at håndtere affaldet. Han efterlyser en...
Nye krav på vej til arbejde med el, vvs, kloak, gas – samt nedrivning af asbest
Fra 1. januar 2025 træder de nye krav til autorisation i kraft, og man kan ikke bare ansætte en autoriseret medarbejder. Her kan du se kravene. Af redaktionen For at få eller opretholde en autorisation skal en virksomhed opfylde to grundlæggende krav: For det...