juli 10, 2024
En helt ny bydel – Musicon – er vokset frem på ryggen af festivalen. Chefen for byudvikling og grøn omstilling i Roskilde Kommune fortæller her om projektet, mens Roskilde Festival udskriver arkitektkonkurrence til et endnu større hovedkvarter i bydelen.
Af Ebbe Fischer
Roskilde Festival har i foråret 2024 købt ‘Hal 9’ i Musicon.
Den skal udvikles til et endnu mere ambitiøst center for festivalen, end det man allerede har i bydelen i det tidligere industriområde mellem dyrskuepladsen og stationen.
Prisen var 5,1 mio. kr., og der skal udskrives en arkitektkonkurrence, så Hal 9 bl.a. kan få en række kulturelle funktioner. Man regner med, at den ombygget kan stå klar i 2027.
Visionerne bag
Vilfred Hvid er chef for byudvikling og grøn omstilling i Roskilde Kommune. Han fortæller her, hvordan man har skabt den nye bydel:
”Vi har arbejdet med at udvikle Musicon siden 2017. Det er oprindeligt en gl. betonvarefabrik – Unicon – som kommunen købte og har omdannet til Roskildes nye kreative bydel, hvor musikken og kunsten er central. Det ligger lige op ad dyskuepladen, og Roskilde Festivals hovedkontor ligger i Musicon,” påpeger Vilfred Hvid.
Han uddyber:
”Dét, vi har gjort, er at lave en samlet plan for byens udvikling, men en meget lidt detaljeret plan. Bid for bid har vi set en meningsfuld byudvikling, der stemmer overens med den overordnede ramme som byens kreative dynamiske bydel. Musicon er meget attraktiv og næsten færdigbygget, og det er et område, hvor vi har investeret meget.”
Vigtige signaler
For at understrege over for erhvervslivet, at man mente det alvorligt, skabte kommunen musikmuseet ‘Ragnarok’ i Musicon.
”Det var for at vise, at vi faktisk mener det. Det er det, man kalder ‘cultural planning’ – man prøver at skabe rammerne, og her bliver det meget konkret, at man som kommune bruger de muskler, man faktisk har. Desuden har vi Danmarks første nybyggede højskole i måske 100 år i Musicon, og vi har kreative kontorfællesskaber samt meget andet,” forklarer Vilfred Hvid.
Musicon-området har også en grøn profil.
”Vi har kun én bil-licens pr. bolig. Altså til én p-plads, hvilket er lavt i Roskildesammenhæg. Her oplever vi nogle utilfredse stemmer, for de fleste opdager det først, når de søger om licens nummer to, selvom vi har gjort bredt opmærksom på det. Det er ikke noget, ejendomsmægleren har skiltet med,” siger Vilfred Hvid og tilføjer:
”Men Musicon ligger stationsnært, og sådan er det jo, når man laver byudvikling, man skaber rammerne, og sådan har rammerne hele tiden været. Der er ikke plads til flere biler i området.”
Musicon er:
– En kreativ, musisk bydel, der tillader eksperimenter
– En bydel med høj puls og liv det meste af døgnet
– En bydel med innovativt byggeri i høj kvalitet
– En bydel, der bygger på oplevelsesøkonomi
– En bæredygtig bydel baseret på grønne principper
– En bydel med spor af den betonfabrik, der engang har været på området
Kilde: Roskilde Kommune
Læs mere om emnet på Building News:
Related Articles
’EngByen’ på vej på Amager
Et slidt område på Amager Øst skal nu omdannes til et moderne byområde med boliger, erhverv samt udbygget skole og nye plejeboliger. Af redaktionen Ejendomsselskabet Balder vil i samarbejde med arkitekter fra Holscher Nordberg skabe et blandet byområde med...
Parkeringshus rives ned og giver plads til nyt i Aarhus
Nedrivningen af den gamle p-kælder under Rundhøjtorvet i Holme er startskuddet til den længe ventede forvandling af torvet. Byliv, tryghed og nye parkeringsmuligheder i grønne omgivelser er på vej. Af redaktionen Når nedrivningen er overstået, vil torvet nemlig blive...
”Vi skal mande op – for der skal lægges meget mere asfalt de kommende år”
Med den statslige Infrastrukturplan 2035 bliver der nu skruet gevaldigt op for asfalt-aktiviteterne, og det kræver flere hænder, lyder det fra en central aktør, som også efterlyser mere styr på råstofforsyningen. Af Ebbe Fischer Tallene taler deres eget tydelige sprog...