”Det skal være meget nemmere at komme af med asbestaffald”

august 16, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Arkivfoto: Wendelin Jacober

Det er alt for besværligt at komme af med asbest, fordi hver kommune har egne regler på området og lange behandlingstider. Risikoen er derfor, at nogle dumper det i naturen. Sådan lyder det fra en tømrermester, som er vant til at håndtere affaldet. Han efterlyser en central asbestmyndighed.

 

Af Ebbe Fischer

Mens politikerne har fokus på at beskytte mod asbest, så oplever de tømrere, der river de gamle asbesttage ned, at det er utrolig svært at komme af med affaldet.

Tømrermester Mark Perregaard er en af dem. Sammen med sin partner har han 14 ansatte, og en stor del af opgaverne er at rive gammelt asbesttag ned og lægge nyt på.

Han fortæller om processen:

”Når vi skal af med asbest, skal vi have deklaration fra kommunen. Det er rigtig bøvlet, og det tager ofte lang tid at blive godkendt. Og så bliver det måske afvist, fordi du har lavet en lillebitte fejl. Det kan tage op til to måneder at få den godkendelse,” siger han.

 

Hver kommune sine regler

Problemet er ifølge tømrermesteren, at alle kommuner har egne regler på området, og det komplicerer processen.

”Vi er f.eks. i gang med at skifte 5.000 m2 asbesttag nede i Borup på Midtsjælland, og så skal vi aflevere det helt oppe i Audebo Miløcenter i Nordsjælland. Så skal vi ligge og køre hele vejen fra Midtsjælland og helt op i Nordsjælland med det her affald. Og hvis du vinder en tagsag i Ballerup, så er det lige pludselig Ballerup Kommunes regler,” forklarer Mark Perregaard og tilføjer:

”Altså hvorfor? Det skal ikke være så bøvlet. De skal da stå med kyshånd, når vi kommer med det farlige affald. I dag koster det 2.000 kr. tonnet at komme af med, og jeg kan godt blive bekymret for, at nogen bare dumper det, når det er så besværligt.”

 

Central myndighed – Asbest.dk

I stedet for at håndværkerne – som i dag – skal gå ind på en ny kommunes hjemmeside, når de får en ordre et nyt sted, efterlyser Mark Perregaard en central myndighed.

”Det skal da være et fast system, hvor man bare går ind på ’Asbest.dk,'” siger han og uddyber:

”Så kan du skrive, hvor du er og hvad du skal aflevere. Og så modtager du en besked med, hvor det skal afleveres – tæt på. Færdig. Sådan burde det være, og det er jeg sikker på mange vil give mig ret, for vi hører mange brokke sig over det her. Men i dag skal man bøvle med en ny kommune og ind på nye hjemmesider hver gang.”

 

Related Articles

Specialist: Vi kan let minimere meget byggespild

Specialist: Vi kan let minimere meget byggespild

En aktør, som selv agerer bæredygtigt, fortæller her, hvor de lavthængende frugter er, når det kommer til spild. Hvis man får styr på sin affaldssortering, er man kommet langt, lyder det.   Af Ebbe Fischer ”Når jeg træder ud af min faglige boble, bliver det...

Branchen forventer boom i certificerede asbestopgaver

Branchen forventer boom i certificerede asbestopgaver

Der ligger gode penge i at blive autoriseret til asbestopgaver, når de nye regler træder i kraft d. 1. januar 2025. Nordjyske S.P. Jensen er en af de pt. 230 firmaer, der er autoriseret af Sikkerhedsstyrelsen, og virksomheden har opgraderet for at være klar til...