Rammerne for kæmpe jysk retailpark er på plads

august 30, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Byrådet i aktion. Foto: Billund Kommune

Den store retailpark i Grindsted er et stort skridt nærmere. Kommunalbestyrelsen i Billund Kommune har nemlig sat rammerne, og en lokalplan er nu på vej. Building News har talt med investorerne bag.

 

Af redaktionen

Kommunalbestyrelsen har bl.a. besluttet, at butikkerne i den kommende retailpark skal være minimum 500 m2, hvilket ligger i tråd med de store retailcentre, som skyder op i hele landet.

Det er planen, at retailparken skal indeholde op til cirka 60.000 m2 udvalgsvarebutikker og en markant dagligvarebutik.

Næste skridt er, at forvaltningen udarbejder en lokalplan og et kommuneplantillæg ud fra de rammer, som kommunalbestyrelsen har besluttet.

 

Investor fremhæver retailparker

Building News har talt med investoren bag, ejendomsudvikler Hanssen Ejendomme, som samarbejder med bl.a. entreprenørfirmaet Daugaard Pedersen om projektet.

Adm. direktør, Michael Andersen, fortæller om vækst i landets retailcentre.

”Vi har tæt kontakt med alle de store kæder, og vi har fornemmelsen af, at der fortsat er fokus på bedre og nyere placeringer (af store retail centre, red),” siger han og uddyber:

”Kæderne er stadig meget progressive, og de ser på større butikker i nye og eksisterende byer. Vi har flere projekter i støbeskeen, og jeg har løbende dialog med en række kæder om nye muligheder. Der er fortsat nogle vækstlommer, og vi ser også nye udenlandske kæder rykke ind på markedet.”

Læs hele interviewet her:

Investeringstrend: Stor efterspørgsel på aflastningscentre uden for byerne

Glad borgmester

Stephanie Storbank, borgmester i Billund Kommune, udtaler i en pressemeddelelse.

”Jeg er rigtig stolt over, at vi kan tiltrække en stor retailpark i Grindsted, som kan få stor betydning for kommunens udvikling og samtidig understøtte vores stærke byer. For mig er det afgørende, at vi understøtter og ikke bremser lysten til at handle lokalt, og derfor er jeg rigtig glad for, at vi politisk har aftalt nogle rammer, som sikrer, at retailparkens butikker kommer til at supplere vores eksisterende handel. Vi stiller krav til butikkernes størrelse, fordi vi gerne vil tiltrække et varieret udbud af nye og større butikskæder, som vi ikke allerede har i dag.”

 

COWI står bag analyse

COWI har udarbejdet en detailhandelsanalyse, som viser, at der er rummelighed til en dagligvarebutik.

Det bliver anset som afgørende for hele projektet – og muligheden for at kunne tiltrække en række detailhandelsbutikker – at der er en dagligvarebutik på området.

Derfor lægger kommunalbestyrelsen op til, at aktørerne får mulighed for at anlægge én stor dagligvarebutik på minimum 2.800 m2 i forbindelse med opførelsen af de første 17.000 m2 butikslokaler.

”Grindsted skal være et handelscentrum igen – ikke bare lokalt, så borgerne fremover foretager så meget som muligt af deres handel lokalt i Billund Kommune – men også regionalt ved at tiltrække borgere fra bl.a. Vejle, Esbjerg, Kolding og Herning,” udtaler Stephanie Storbank.

 

FAKTA:

  • COWIs detailhandelsanalyse peger på, at en retailpark i Grindsted kan hente op til 0,6 mia. kr. hjem til Grindsted fra bl.a. Vejle, Esbjerg, Kolding og Herning, når de lokale borgere og turister får mulighed for at handle i Grindsted. Flere af de kædekoncepter, der lægges op til, findes nemlig ikke allerede i byen.
  • Samtidig konkluderer COWI, at Grindsted Retail Park og bymidterne i Grindsted og Billund kan supplere hinanden, da de ikke vil være i direkte konkurrence, når der er en klar rollefordeling.
  • De kæder, der placerer sig i retailparker, etablerer sig nemlig typisk ikke i bymidter. Det er fortrinsvist butikker, som forhandler varer, der henvender sig til kunder i bil, og den type butikker er der ofte ikke plads til i de tætbebyggede bymidter.
  • Det er også COWIs forventning, at mange af retailparkens kunder vil finde vejen til bymidten. Og det vil have en positiv effekt på handelslivet, restaurationsbranchen og mange af bymidternes andre funktioner.
  • I et worst case scenarie vil der ifølge COWI ske en nedgang i Grindsted bymidtes udvalgsvareomsætning på ca. 10-15 procent, men her kan de politiske definitioner af f.eks. butikstørrelser måske spille en rolle.

Kilder: Billund Kommune, COWI og Hanssen Ejendomme

 

Related Articles

Flere ønsker bæredygtige bofællesskaber

Flere ønsker bæredygtige bofællesskaber

Peter Lassen skal som ny direktør i Almenr Byggefællesskaber skabe bo-og byggefællesskaber, hvor de, der skal leve og bo i husene, er med til at bestemme. Der er tale om et voksende segment.   Af redaktionen Ifølge Almenr Byggefællesskaber ønsker flere og flere...

Industriområde bliver til fællesboliger i Birkerød

Industriområde bliver til fællesboliger i Birkerød

Pensionsselskabet Velliv har kastet sig over sit første fællesskabsorienterede boligprojekt. Det skal ligge i et tidligere industriområde. Af redaktionen Velliv og Nordstern fejrede d. 9. oktober rejsegilde på Vellivs Boligfællesskab Naboliv i Birkerød. Projektet...

Fra tømrer til bygningskonstruktør – og tilbage igen

Fra tømrer til bygningskonstruktør – og tilbage igen

PROFIL: Daniel Christensen er 44 år og har været mester de seneste syv år. Inden da var han 10 år på tegnestuer, men han ville ud og bruge værktøjet igen, og det er bare svært at kombinere tømrerarbejdet med projektansættelser på tegnestuer, fortæller han.   Af...