Sponseret: Manglende kendskab til certificeringer af brandsikrede ovenlys og glastage kan været dyrt for bygherren.

september 16, 2024

Foto: Steen Knarberg

Foto: Steen Knarberg

Mange mærkningsordninger i forhold til brandsikkerhed og andre kvalitetscertificeringer kan gøre det svært at sikre, at bygninger er både brandsikre og af god kvalitet. Det er ikke sikkert, at EN-certificering for brandsikkerhed er lige med kvalitet på andre områder.

Virksomheden Lamilux leverer blandt andet brandsikrede ovenlys og glastage, som alle er omfattet af kravene til EN-godkendelser. Det er et omfattende og løbende arbejde at få lavet test og få godkendelser. Det et komplekst arbejde at godkende brandsikkerheden, når der er mange kombinationer af materialer og konstruktioner i spil, fortæller Michael S. Saunte fra Lamilux Nordic:

”For eksempel er der specifikke krav om særlig modstandsevne under brand. Det gælder både selve glaspartiet, men også hvordan konstruktionerne opfører sig under brandpåvirkning. Tidligere benyttede de forskellige europæiske lande nationale normer i godkendelsen. I dag er der fælles EU-standarder, der sørger for kvaliteten i forhold til brandsikkerhed. 30-60 eller 90 minutters brand i en bygning er voldsomt belastende for materialer og konstruktioner. Derfor er det også afgørende, at både glas, rammer og underkonstruktioner er godkendte som en samlet enhed. Det nytter ikke noget, at glasset kan klare varmen, men rammen og/eller underkonstruktionen ikke kan.”

Større komplekse byggerier kræver viden om certificeringer

Hos Lamilux er de løbende i gang med at teste og udvikle produkter, for der udvikles hele tiden nye løsninger, som kræver nye test. Dokumentation af certificeringer og kvalitet er væsentligt i byggeriet i dag, hvor manglende brandsikkerhed kan risikere at medføre en manglende ibrugtagningstilladelse, når byggeriet står færdigt.

”Det er både dyrt og besværligt for bygherrer og entreprenører, men det gælder i sidste ende naturligvis altid sikkerheden for mennesker i bygningen. Når det gælder EN-certificeringer, så er det vigtigt med brandsikkerheden, men blot fordi produktet er certificeret for brand, så er det ikke givet, at det er kvalitet i forhold til andre faktorer som holdbarhed, tæthed eller kvaliteten generelt. For eksempel gælder EN13501 modtandsevne, men der er også de øvrige EN-normer om andre emner, som også skal være opfyldt. Hos Lamilux er vi EN-certificeret jf. EN13830 og EN14351, som er den generelle EN-norm for test af glastage og glasovenlys,” forklarer Michael S.

EPD-godkendte produkter til bæredygtigt byggeri

I dag satser mange bygherrer på bæredygtigt byggeri med blandt andet certificeringsordninger som DGNB. Produkter fra Lamilux har også miljøvaredeklarationen EPD, som indgår i godkendelserne af bæredygtigt byggeri. 

”Det er meget væsentligt for bygherre, entreprenører og rådgivere, at de har dokumentationen for både brandsikkerhed, bæredygtighed og kvalitet. Det kan vi blandt andet hjælpe dem med,” siger Michael S. Saunte.

Faktaboks:

Om Lamilux

Heinrich Strunz grundlagde virksomheden i 1909 i byen Rehau i den tyske forbundsstat Bayern – og her har virksomheden stadig hovedsæde den dag i dag.

Med flere selskaber og samarbejdspartnere rundt omkring i Europa og resten af verden har Lamilux-koncernen i dag en årlig omsætning på omkring 2,4 mia kr.  og ca. 1200 ansatte.

Virksomheden producerer ovenlyssystemer og kunstofbaserede pladematerialer m.m. til en lang række brancher. Lamilux Nordic tager sig af salg til det nordiske marked.

Læs mere på www.lamilux.dk