Her er fordelen ved at arbejde som mester uden svende

oktober 8, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Arkivfoto

Det giver mental ro, lyder det fra en selvstændig, der også arbejder med lidt større projekter som hovedentreprenør i en styrende rolle.

 

Af Ebbe Fischer

”I dag arbejder jeg primært alene, bortset fra at have en lærling med nu og da. Det fungerer godt mentalt, da jeg ikke bliver stresset, som jeg måske ville med flere ansatte.”

Daniel Christensen har været selvstændig tømrermester de sidste syv år. Før det var han ti år på tegnestuer, da han også har uddannet sig til bygningskonstruktør – og før det var han også selvstændig, faktisk lige siden læretiden blev fuldført i 2001.

 

Entrepriser og samarbejde

I perioder kører han helt solo, og i andre perioder arbejder han med små teams.

”Jeg har dog aldrig haft en svend ansat, men har altså haft et par lærlinge løbende,” siger han og uddyber sit virke:

”Jeg byder også ind på projekter som hovedentreprenør, hvor jeg normalt selv tager tømrerentreprisen. Som hovedentreprenør får jeg en del opgaver, og jeg skaffer de nødvendige håndværkere til projekterne – VVS’ere, elektrikere, malere osv. Når jeg selv har ansvar for tømrerarbejdet, er jeg til stede det meste af tiden – og kan styre opgaverne fra ende til anden. Men jeg får dog hjælp af andre selvstændige tømrere, hvis opgaven er stor.”

 

Fordele ved større projekter

Som hovedentreprenør er fordele dels, at det giver flere sammenhængende arbejdstimer på selve opgaven og mulighed for bedre planlægning, ifølge Daniel Christensen.

”Og så er det fedt at være en del af noget større,” siger han og tilføjer:

”Det giver mig altså mulighed for at styre hele processen og undgå for meget tidsspild. Jeg har større omsætning på hovedentrepriser, men risikoen er selvfølgelig også større. Med småopgaver er der omvendt mange timer, der går tabt på ufakturerbart arbejde.”

 

Inspiration og råd

Daniel Christensen har i dag en velfungerende forretning uden at have brugt en krone på reklamer.

”Mine opgaver kommer udelukkende gennem mund-til-mund anbefalinger. Mit råd er: Lav altid dine ting ordentligt. Sørg for, at dine kunder er glade, så kommer resten af sig selv. Jeg har hverken reklame på bilen eller hjemmeside, ikke engang et visitkort eller telefonsvarer. På trods af det mangler jeg aldrig opgaver,” siger han og understreger pointen med et eksempel:

”Jeg har ofte opgaver gennem akitektegnestuer, men de ville ikke invitere mig til tilbudsgivning, hvis kunderne ikke var tilfredse. Så det er meget vigtigt at opbygge et godt ry.”

 

Læs mere om Daniel Christensens karrierevej:

Fra tømrer til bygningskonstruktør – og tilbage igen

 

Related Articles

Profilbillede på Facebook skubbede gang i tømrerforretning

Profilbillede på Facebook skubbede gang i tømrerforretning

61-årige Palle Dupont har været selvstændig siden 2015. Han tøvede, fordi hans far blev hårdt ramt af sygdom. Men i dag er det eneste, der ærgrer ham, at han ikke gik selvstændig før. Det gælder om at have overblik for at undgå stress, fortæller han. Af Dansk Håndværk...

Murermester igennem 40 år giver gode råd til svende med mesterdrømme

Murermester igennem 40 år giver gode råd til svende med mesterdrømme

For 25 år siden fik murermester Ib Søbjerg Hansen en diskusprolaps på jobbet. I dag er han 69 år, stadig aktiv murer, og han har det fremragende. Building News har talt med en af fagets ’grand old men’ om udviklingen over et halvt århundrede. Og så er der gode råd til...

”En murer kan nemt spare halvtreds procent på mørtel”

”En murer kan nemt spare halvtreds procent på mørtel”

Hvis man blander sin egen mørtel i stedet for at bestille funktionsmørtel, bruger man kun halvt så mange penge på det. Og det tager den samme tid, men det er lidt hårdere, til gengæld bliver resultatet typisk pænere. Det forklarer en erfaren murermester.   Af...